Kanadalılar Atalarını Andı

Kanada Newfoundland Kraliyet Alayı’nın Suvla koyu çıkartmasının 100. yılı törenle anıldı.

Kanadalılar Atalarını Andı
Newfoundland Kraliyet Alayı’nın Suvla koyu çıkartmasının 100. yılı münasebebetiyle, Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletleri tarafından ilk kez tören düzenledi.

İlk tören Sedülbahir köyünde bulunan İngiliz Helles Anıtı’nda yapıldı. Törene Çanakkale Vali yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Kanada Newfouldland Eyaleti İş, Turizm, Kültür ve Kırsal Kalkınma Bakanı Vekili Alastaier O’Reilly, Kanada Newfouldland Eyaleti Kraliyet Alayı Danışma Konseyi Başkanı Ron Penney, Kanada Ataşesi Ivan Allain katıldı.

İngiliz Helles Anıtı’nda düzenlenen törende ölen askerleri için dua edilerek saygı duruşunda bulunuldu. Anıta çelenkler bırakılmasının ardından iki ülkenin milli maşaları okunarak tören sona erdi.

İkinci tören ise Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, "Burada hayatını kaybeden kendi ülkenizin askerleri için düzenlediğiniz törenin ardından Çanakkale Şehitler Abidesi’nde de bizim şehitlerimiz için anma programı yapmanız bizi duygulandırdı. Bundan büyük mutluluk duydum. Savaşlar elbette istenen şeyler değildir. 100 yıl önce buraya savaşmak için geldiler. Ancak bugün barış için buradayız. Savaşlardan barış üreten millet sayısı çok nadirdir. Bizler de onların temsilcisi olarak kendilerimizle gurur duymalıyız” dedi.

Konuşmanın ardından Atatürk Anıtı’na ülkelerin çelenkleri konularak saygı duruşunda bulunuldu. Tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA