Çanakkale Savaşları'nın 100'Üncü Yılı

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı nedeniyle Kanada Newfoundland ve Labrador Eyaleti'nden gelen grup, savaşta hayatını kaybeden Kanadalı askerleri anmak için ilk kez düzenlenen törene katıldı.

Çanakkale Savaşları'nın 100'Üncü Yılı
Tarihi Yarımada'daki ilk tören Seddülbahir köyünde bulunan İngiliz Helles Anıtı'nda yapıldı.

Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Kanada İş Turizm Kültür ve Kırsal Kalkınma Bakan Vekili Alastaier O'Reilly, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Newfouldland Eyaleti Kraliyet Alayı Danışma Konseyi Başkanı Ron Penney, Kanada Hükümeti Ateşesi İvan Allain, "Kanada Onur 100" projesi lideri Melanie Martin katıldı.

Katılımcılara törende Çanakkale Savaşları ve Gelibolu'da ölen Kanadalı askerler hakkında bilgi verildi.

Daha sonra savaşta ölen askerler için dua edilip, saygı duruşunda bulunuldu. Anıta çelenk bırakılmasının ardından Kanada ve Türkiye'nin milli marşları okundu.

İkinci tören ise Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirildi.

Abide'nin önünde bulunan Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Çanakkale Vali Yardımcısı Dağ, savaşlardan barış üreten millet sayısının çok az olduğunu söyledi.

Çanakkale'de yaşanan savaşa katılan ülkeler ile 100 yıl sonra dostluk ve barış ilişkilerinin devam ettiğini hatırlatan Dağ, şunları kaydetti:

"Burada hayatını kaybeden kendi ülkenizin, askerlerinizin anısına düzenlediğiniz törenin ardından Çanakkale Şehitler Abidesi'nde de bizim şehitlerimiz için anma programı düzenlemeniz bizi duygulandırdı. Bundan dolayı gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Savaşlar elbette istenen şeyler değildir. Sizden önce yaşayanlar, 100 yıl önce buraya savaşmak için geldiler ancak bugün barış için buradayız. Savaşlardan barış üreten millet sayısı çok nadirdir. Bizler de onların temsilcisi olarak kendimizle gurur duymalıyız."

Törenin sonunda katılımcılar fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA