'Stajyer Sürücülükten Kaçınmayın' Uyarısı

MURAT KAYA - Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü belgeleriyle ilgili yapılan yasal düzenleme kapsamında 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek "stajyer sürücü" uygulamasının kamuoyuna yanlış aksettirildiğini ve bu nedenle uygulama öncesinde kurslarda yoğunluk oluştuğunu söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Nisan 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanan, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, sürücü belgeleri ile ilgili köklü değişiklikler içeren bazı maddelerinin 1 Ocak 2016'dan itibaren uygulanmaya başlanacağını hatırlattı.

Yönetmeliğin sürücü belgeleriyle ilgili bilinen her şeye sil baştan köklü bir değişiklik getireceğine dikkati çeken Yılmaz, yeni uygulamaların bugüne kadar iyi ve güzel olan taraflarının konuşulmadığı gibi, yapılacak değişikliklerin sadece stajyer sürücülükten ibaretmiş gibi gösterilerek, stajyer sürücülüğün korkulması ve kaçınılması gereken bir şeymiş gibi algı oluşturulduğunu belirtti.

Konfederasyon olarak yeni değişikliklere dair yapılan çalışmaları başından sonuna kadar yakından takip ettiklerini, stajyer sürücülük başta olmak üzere tüm yeni uygulamaları gönülden desteklerini ifade eden Yılmaz, "Yapılacak değişiklik, var olan güzel bir uygulamayı değiştirerek, onun yerine daha kötüsünü getirmeyi hedeflemez, aksine yapılan her yeni değişiklik mevcut durumu daha iyi hale getirmek, sorunlara çözüm üretmek ve daha güzeli hedeflemek amaçlı yapılır" dedi.

Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren sürücü belgesi isimlerinin, çeşitlerinin, kullanılma yetkisi verilen araç türlerinin ve sürücü belgesi alma şartlarının da değişeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Örneğin, şu anda B sınıfı sürücü belgesi olan bir kişi otomobil ile minibüs ve kamyonet kullanabilirken yılbaşından sonra minibüs ehliyeti farklı olacak. Şu anda A2 sınıfı sürücü belgesi sahibi olan bir kişi, tüm motorlu bisiklet ve motosiklet türü araçları kullanabiliyorken yılbaşından sonra motorlu bisiklet ve motosiklet türü araçlar için 5 farklı sürücü belgesi olacak. Öte yandan, yeni uygulamalar ile bazı sürücü belgelerini alabilmek için önceden alınmış bir başka sınıf sürücü belgesinin olması şartı aranacak. Örnek verecek olursak, şu anda ağır vasıta araçları kullanacak olanlar direkt olarak E sınıfı sürücü belgesi alabiliyor, yılbaşından sonra en az B sınıfı sürücü belgesi olanlar ağır vasıta sürücü belgesi alabilecekler. Asıl üzerinde durulması gereken ve ilk defa sürücü belgesi alacak kişilerin kaçırmaması gereken fırsatlar, bunlar çünkü ocak ayına kadar sürücü kurslarına kayıt olan herkes şu anki bu mevcut hakları kazanmış sayılacak."

- Stajyer sürücüler tek başına araç kullanabilecekler

Yeni uygulamada stajyer sürücülerin tek başına araç kullanabileceğine değinen Yılmaz, "Bazı Avrupa ülkelerinde aday sürücüler, stajyerlik dönemlerinde yanlarında herhangi bir aile büyüğü olmadan araç kullanamadıkları gibi şehirler arası yolculuk da yapamıyorlar. Bizdeki uygulamada ise stajyer sürücü kullanmaya yetkili olduğu araçları yanında bir başka kimse olmaksızın tek başına şehir içinde ve şehir dışında kullanabilecek" dedi.

Özellikle "Benim çocuğum stajyer sürücülük uygulamasına yakalanmadan sürücü belgesi alsın" telaşında olan anne ve babalara çağrıda bulunan Yılmaz, şöyle devam etti:

"İnsanlar trafik kurallarını öğrenmekle kalmayıp özümsesin, yaşasın ve yaşatsın. Bunun için de belirli süre denensin diye başlayacak olan bu uygulamaya en çok benim çocuğum yakalanmasın çabasında olan anne-babalara hayret ediyorum. Çocuklarınız sizin için bu kadar mı değersiz? Yetmedi mi trafik kazasında yitirdiğimiz milyonlarca solan fidanımız. Çocuklarınızın sürücü kurslarımızda alacakları eğitimi iki yıl boyunca trafikte uygulamasının ve bunu alışkanlık haline getirmesinin neresi kötü? Eğer artık trafikte yitirdiğimiz ve bir o kadarını da kalıcı sakatlıklar ile baş başa bıraktığımız canların daha fazla heba olmasını istemiyorsak hepimiz üzerine düşeni yapmalıyız. Bu noktada en büyük görev de çocuklarına gelecekte iyi bir rol model olması gereken ailelere düşüyor."

Yılmaz, ilkokul mezunlarının yılbaşından sonra da diledikleri zaman istedikleri sürücü belgesini alabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA