Aydınlı Demokrat Engin Polat, Menderes Ve Arkadaşlarını Andı

Demokrasinin kalesi Aydın’ın yetiştirdiği Demokrasi Şehidi Merhum Başvekil Adnan Menderes’in idamının 54. Yılı dolayısıyla açıklama yapan Aydın’daki demokratların simge isimlerinden DP İl Eski Başkanı Engin Polat, “17 Eylül Menderes’in tarihten silinişi değil gönüllerde taht kuruş tarihidir. Birilerinin 54 yıl önce yaptığı kirli hesapların tutmadığı tarih ilerledikçe daha iyi anlaşılacaktır. Bugün içinde bulunduğumuz acı tablolar karşısında da Menderes anlayışına çok büyük ihtiyaç var” dedi.

Aydınlı Demokrat Engin Polat, Menderes Ve Arkadaşlarını Andı
Dünya tarihinde eşine ender rastlanacak bir durumu Yassıada ve İmralı’da yaşayan bu milletin Merhum Başvekil Adnan Menderes’e olan hayranlığını kimsenin silip atamayacağını belirten Engin Polat, “Bugün ‘Demokrasinin Kahramanı ve Şehidi’ olarak anılan Rahmetli liderimizin Türk siyasetine kazanımların özellikle ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı günlerde hatırlanması çok önemlidir. Siyaseten bu tarih acı bir hatıra olarak anılsa da bugün ülkemiz bunun anlamını sindirerek; Kardeşliğin, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan herkesin tek yürek olması gerektiğinin farkına varmalıdır. Merhum Menderes’i yarım asırdan fazla bir zaman önce 54 yıl önce tarih sahnesinden silmek ve unutturmak için astılar, şehit ettiler ama unutturabildiler mi? Bugün babası, dedesi bile menderesin zamanında yaşamamış her demokratın kalbinde müstesna bir Menderes sevgisi vardı. Bunu da kimse söküp atamayacaktır” dedi.

“MENDERES’İN MEMLEKET SEVDASINDAN BAŞKA DERDİ YOKTU”

Açıklamasında insanın içini acıtan ve bir ülkenin Başvekiline yapmaması gereken acı hatıralardan da söz eden Engin Polat, Menderes’in arkadaşı Samet Ağaoğlu’nun anlattığı bir anekdota da yer vererek “1953’te sıcak rüzgarlı bir günde Menderes’in nasıl hüzünlendiğini anlatan bir durumu okuyan herkes Menderes’in memleket ve milletten başka hiçbir sevdasının olmadığını görür. Samet Ağaoğlu 1953 yılına ait bir anısında şöyle diyor: ‘Adnan bey gözleri dalgın, yüzü sapsarı, elimi tuttu titrek bir sesle ‘İçim yanıyor Samet içim yanıyor. Bu rüzgar şimdi Anadolu’yu kavuruyor. Bilirim bu yel estikçe toprak kurumakta ekinler sararmaktadır. Duadan başka yapacak bir şey de yoktur’ diyor Menderes’in gözünden yaşlar süzülüyor. Bu anekdot bile Menderes’in halkı ile nasıl bütünleştiğinin göstergesidir” ifadelerine yer vererek siyasetçilerin Menderes’i gerçekten örnek almasını isteyerek Menderes ve Arkadaşlarını rahmetle yad ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA