Torul Baraj Gölü'ndeki Su Ürünleri Tesislerinde İnceleme

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birşen, tesislerde inceleme gerçekleştirdi

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Torul Baraj Gölü'ndeki su ürünleri tesislerinde incelemede bulundu.

Birşen, yaptığı yazılı açıklamada, beraberindeki Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Necati Ceyhan ve Torul Müdürü Evren Evrim Özdemir ile Torul Baraj Gölü'ndeki yetiştiricilik tesislerini incelediğini ve işletmecilerle görüştüğünü belirtti.

Gümüşhane'nin su ürünleri açısından zengin, kirlenmemiş su kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayan Birşen, "Gümüşhane'de 745 hektar baraj gölü ve akarsu alanı var. Bu kaynaklar kültür balıkçılığında doğru şekilde kullanıldığı takdirde gerek istihdama gerekse iktisadi büyümeye katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Birşen, enerji üretmek amacıyla Harşit Çayı üzerine kurulan Kürtün Baraj Gölü'nde 2008, Torul Baraj Gölü'nde ise 2010 yılından itibaren ağ kafeslerde alabalık yetiştiriciliği yapıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Torul Baraj Gölü'nde 11 su ürünleri işletmesinde, 132 ağ kafeste yılda ortalama bin 850 ton gökkuşağı alabalığı yetiştirilmektedir. Kürtün Baraj Gölü'nde de 11 su ürünleri işletmesinde, 150 ağ kafeste yılda ortalama 2 bin 650 ton alabalık yetiştirilmektedir. İlimizde kültür balıkçılığının artması ile bölge halkının balık tüketim miktarında artış olmuştur."

Su ürünleri sektörünün bazı sıkıntıları olduğuna işaret eden Birşen, şunları kaydetti:

"Baraj göllerimizde 4 bin 800 ton kapasite ile 40 işletmemiz mevcut. Bunların 22'si Kürtün ve Torul baraj göllerinde, 18'i ise akarsularımızdaki havuzlarda bulunmaktadır. Kürtün ve Torul baraj göllerinde kafes balıkçılığı yapan işletmelerimize son 7 yıl içinde 10 milyon 500 bin lira destek sağlanmıştır. Bakanlığımızın uyguladığı bu destekleme politikaları ile ilimizde su ürünleri yetiştiriciliği hızla artarak yaklaşık 5 bin tona ulaşmıştır. Sektörde gerekli verimi ve ekonomik katkıyı sağlayabilmek için gerek altyapı gerekse organizasyona büyük önem verilmesi gerekiyor."
Kaynak: AA