Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'ye Çorum'dan Tepki

Teröre tepki yürüyüşünde yaptığı konuşmada İskilipli Atıf Hoca’ya yönelik sözleri nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye Çorum’dan tepki geldi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, teröre tepki yürüyüşünde yaptığı konuşmada, "Milli mücadele döneminde de bu millet gevşek din adamları görmüştür. Şeyh Saitleri, Seyit Rızaları, işbirlikçi İskilipli Atıf Hocaları görmüştür. Onlar gibi kalleş ve kancık ruhlu olmayın. Atatürk’ün arkasında olup milli mücadele için Anadolu’yu adım adım arşınlayan ve camilerde hutbe okuyan İslam alimi, İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif’i kendinize örnek alın" demişti. Sözlü’nün açıklamalarına Çorum’daki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden sert tepki geldi. MHP’li belediye başkanının sözlerini talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren Atıf Der Başkanı Mustafa Lek, “Başkan maalesef sapla samanı birbirine karıştırmıştır” dedi.

Cumartesi günü Adana’da teröre lanet mitinginde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından yapılan açıklamada din adamlarına yapılan hakaretler, akabinde İskilipli Atıf Hoca’ya yapılan hakaretlerin üzerine basın açıklamaları yaptıklarını söyleyen Lek, “Çok talihsiz bir açıklama. Bu açıklama en çok Anadolu içerisinde sayın Sözlü’nün de mensubu olduğu MHP’lileri de üzdüğü kanaatindeyiz. Çünkü ülkücü camiadaki arkadaşlarımız İskilipli Atıf Hoca’yı seven sayan, onun haksız yere idam edildiğine inanan bizlerden farklı düşünmüyor arkadaşlarımız” diye konuştu.

Sözlü’yü özür dilemeye davet eden Lek, “Ama bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadık. Teröre lanet, kardeşlik birlik ve beraberlik mitinginde olayın farklı boyutlara saptırılması kardeşliğimizi, birlik beraberliğimizi zedeleyecek açıklamalar yapılmasına bir anlam veremiyoruz. Bizim buralarda çok fazla kullanırlar, ’sapla samanı birbirine karıştırmayın’ derler. Başkan maalesef sapla samanı birbirine karıştırmıştır. Bu sayın başkanın şov yapacağı, reklam olarak kullanacağı bir olay değildir. Bu bir kilometrelik yol yapıp üzerine uçak indirip fotoğraf çektirilecek bir icraata benzemez. Sayın başkana kendisine, partisine mensup insanların da hassasiyetinin olduğu İskilipli Atıf Hoca meselesini tekrardan iyice araştırmasını ve bu konuda özür dilemesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İstiklal Mahkemeleri süresince ünvanları şeyh, molla, hoca vb. olan yaklaşık 13 bin insanın haksız ve hukuksuz yere İstiklal Mahkemeleri’nce ceza aldığını, idam edildiğini, sürgünlere ve hapislere mahkum edildiğini söyleyen Lek, “Bu apaçık ortadadır. Bizim taleplerimizden birisi Osmanlı arşivleri ve İstiklal Mahkemesi zabıtlarının bir an önce ortaya çıkarılıp, bunların gün yüzüne serilmesidir. Hüseyin Sözlü’nün bu süreçten sonra bizi ve İskilipli Atıf Hoca’yı daha iyi anlayacağını tahmin ediyoruz. İskilipli Atıf Hoca davasında bizlerle birlikte olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“O HAKARETLERİ AYNEN İADE EDİYORUZ”

AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ise, geçtiğimiz günlerde MHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talihsiz bir açıklamasına Çorum halkı olarak şahit olduklarını ve bu olayın kendilerini derinden üzdüğünü belirtti.

Başkan Sözlü’nün birilerini överken Çorum’un yetiştirdiği önemli değerlerinden biri olarak kabul ettikleri İskilipli Atıf Hoca’ya haddini aşarak hakaretlerde bulunduğunu ifade eden Bekiroğlu, “Bu hakaretlerden dolayı kendisini kınıyoruz. Kesinlikle ilgili şahsın merhum hocamıza, müçtehid hocamıza söylemiş olduğu yakıştırmaları kendisine iade ediyoruz. Çünkü 1920’li yıllarda, 26’lı yıllarda o devirde yaşanan olumsuzluklara rağmen İslam ilmi ile müşühhas olmuş İskilipli Atıf Hocamız Frenk Mukallitliği ve Şapka Risalesi adlı kitabından dolayı yargılanmış. Söz konusu kitap çıktıktan sonra yürürlüğe girmiş bir kanun vesilesiyle yargılanmış, savcının beraat mütaalasına rağmen devrin reisleri, hakimleri Kılıç Ali’leri, Kel Ali’leri hukuk tanımayan yargılaması neticesinde idam cezasına çarptırılmıştır. Bize göre şehadet mertebesine yükselmiştir. Hal böyle iken Adana Büyükşehir Belediye Başkanı değerli müçtehid hocamızı söylemekten hicap duyuyorum kalleşlik ve ağza alınmayacak ibarelerle, yakıştırmalarla eleştirmiştir. Herkes biliyor ki İskilipli Atıf Hocamız sadece İskilip’e, Çorum’a değil Türkiye’nin bir müreffeh hocası, dönemin alimi, dönemin ilmi yazılarına imza atmış ve o dönemde Türkiye’nin kurtuluşu ve bekası için mücadele etmiş bir büyüğümüzdür. Bu vesile ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün sözde yakıştırmalarını kendisine iade ediyoruz. Çorum, İskilip halkından özür dilemeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA