'Acı'yı 'Bal' Eylediler

Denizli'nin Kale ilçesinde yetişen ve özgün bir aromaya sahip Kale biberi, reçel olarak da satışa sunulacak.

Akçay havzasındaki 5 mahallede yaklaşık bin dekar arazide 5 bin ton üretimi yapılan Kale biberinde hasat sezonu devam ediyor. Bu yıl verimli bir sezon geçiren üretici, bibere son yıllarda ülke geneli ve yurt dışından gelen taleplerin artmasından memnun.

Kale Kaymakamı İhsan Ayrancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece bölgeye has iklim ve toprak yapısında yetişebilen Kale biberinin saman sarısı ve hafif yeşilimsi renge sahip olduğunu, C vitamini ve potasyum yönünden çok zengin biberin tadının ise "tatlımsı bir acılığa sahip olduğunu" söyledi.

Kale biberinde tane ağırlığının ortalama 125-150 gram olduğunu, etli olması nedeniyle endüstriyel olarak da değer taşıdığını anlatan Ayrancı, Kale biberinin Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberleriyle coğrafi işaret tescili ile korunan Türkiye'nin üç ünlü biberinden biri olduğuna işaret etti.

Kale biberinin yaş da tüketilebildiğini ancak özellikle kurusunun kış aylarında çok farklı yemeklerde kullanıldığını anlatan Ayrancı, Kale'ye has "Biber Tatarı" yemeğinin de bu biberle hazırlandığını söyledi.

Tanıtım çalışmalarının da etkisiyle Kale biberinin son yıllarda ülke genelinden talep gördüğüne dikkati çeken Ayrancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biberin artık yurtdışında da tanıtılması ve pazarlanması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl yoğun talep nedeniyle fiyat 2 liranın üzerinde gerçekleşiyor. Bu da üreticiyi memnun ediyor. Bunu artık daha butik, daha küçük ambalajlarda pazarlamanın yollarını arayıp yurtdışına da bu şekilde göndermek istiyoruz. Çünkü bu biberin lezzetini, aromasını alan bir insan aynı lezzeti başka bir biberde bulamıyor. Biberin yöreye özel çok farklı tüketim biçimleri mevcut. Biber tatarı olarak bilinen kızartması çok özel. Ayrıca tatlı veya reçel gibi alanlarda da başarılı denemeler var."

- "Reçeli de kendi aromasına bağlı olarak çok güzel oldu"

İlçede biber ticareti yapan Süleyman Kocabaş, Kale biberinin tatlımsı aromaya sahip olması nedeniyle yaklaşık 5 yıl önce reçel denemesi yaptıklarını, denemenin çok başarılı olduğunu belirtti.

Biber reçelini, ilçedeki gıda mühendislerinin de desteğini aldıktan sonra ülke çapında firma temsilcilerine gönderdiğini anlatan Kocabaş, "Biber reçelini tadan herkes çok beğeniyor. Bunun seri üretimi için ulusal bir gıda firması ile görüşme yürütüyoruz. En yakın zamanda piyasaya sunmak istiyoruz" dedi.

Bir başka biber tüccarı Bilal Tıkım ise acı biber reçelinin özellikle Avrupa pazarında ilgi çekebileceğini düşündüklerini kaydetti.

Sadece yol kenarındaki işletmelerinde yılda 50 ton biber satışı yaptıklarını, bu biberi tadan insanların mutlaka tekrar istediğini söyleyen Tıkım, "Ürünlerimizden her yıl Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız başta olmak üzere devlet büyüklerimize de gönderiyoruz. Bu yıl Cumhurbaşkanımıza 40 dizi biber gönderdik" diye konuştu.

Kaynak: AA