Ordu'da Cinsel İlaçları Eczaneden Alma Oranı Yüzde 5

Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, Ordu’da cinsel içerikli ilaçların eczanelerden danışmanlık yolu ile alınma oranının yüzde 5 olduğunu, bu durumun başlıca sebebinin utangaçlık olduğunu söyledi.

Ordu'da Cinsel İlaçları Eczaneden Alma Oranı Yüzde 5
Ordu’da cinsel problem yaşayan vatandaşlar doktor ve eczacıdan yardım almak yerine internetten satılan ürünlerden alıyor. Ordu’da eczane dışı cinsel ilaç alım oranı yüzde 95 seviyesine ulaşırken, bu sayının her geçen gün arttığı belirtiliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, cinsel içerikli ilaçların doktor ve eczacı danışmanlığında alınması gerektiğini, aksi taktirde olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Karamanlı, her 10 erkekten 3’ünün cinsel problem yaşadığını ancak bu konuda danışmanlık almadan internet üzerinden, hatta marketlerden bu tür ilaçlara başvurulduğunu dile getirdi.

"UTANGAÇLIK İLAÇ ALIMINI ENGELLİYOR"

Ordu’da cinsel içerikli ilaçların eczane danışmanlığı ile satılma oranlarının çok düşük olduğunu aktaran Karamanlı, "Ordu’da eczacı ve doktor danışmanlığında cinsel içerikli ürün satışı yüzde 5 seviyelerinde. Vatandaşların eczacı ve doktor danışmanlığı dışında internet ve çeşitli yerlerden yaptığı alışveriş oranı yüzde 95 seviyelerine ulaştı. Bu tür ilaçlar kesinlikle ve kesinlikle doktor kontrolü olmadan satılabilecek ilaçlar değil. Cinsel problem yaşayan vatandaşların eczacı ve doktor dışında internet üzerinden bu ilaçları almasının başında utangaçlık geliyor. Kişi utandığı ve derdini anlatamadığı için eczanelere başvurmuyor. İnternetten alınan ve kişiye özel gönderilen ilaçlar, onların utanmasını engellese de sağlık anlamında önemli problemler ortaya çıkarabiliyor. Bunun için cinsel içerikli ilaçların kesinlikle hekim kontrolünde problem odaklı verilmesi gerekiyor" dedi.

"BİRÇOK KİŞİ CİNSEL İÇERİKLİ İLACI KENDİSİ İÇİN ALMIYOR"

Eczaneden cinsel içerikli ilaç alan birçok kişinin bu ilacı kendisi için almadığını vurgulayan Karamanlı, "Eczanelerden cinsel içerikli ilaç alan birçok kişi bu ilaçları kendisi için almıyor. Bunlar arasında ya babası için alan var ya da utandığı için eczaneye gelmeyen arkadaşı için alan var. Bu durum sağlık sorunlarına yol açıyor. Çünkü sorunun ne olduğu ikinci kişi tarafından anlatıldığı için yanlış ilaçlar verilebiliyor bu durum ise sağlık sorunlarına hatta ölümlere yol açabiliyor. Örneğin, babası için ilaç alan bir kişi, onun tansiyon ilacı kullanımını göz ardı edebiliyor. Bu durumda kalp krizlerine sebebiyet verilebiliyor. Bu sebeple cinsel içerikli ilaçları alırken kişinin kendisinin şikayetini ileterek doktorun önerdiği şekilde ruhsatlı ilaçların alınması önem arz ediyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA