Uzayda En Uzun Süre Kalan Rus Kozmonot Padalka Dünya'ya Döndü

Uzayda toplam 879 gün geçirerek bu alanda rekor kıran Rus kozmonot Gennady Padalka Dünya'ya döndü.

BBC'nin haberine göre, beş seferde toplam 879 gün uzayda kalan 57 yaşındaki Padalka, gün doğmadan önce Soyuz kapsülüyle Kazakistan'a güvenli iniş yaptı.

Dünya'nın atmosferine girdikten sonra paraşüt yardımıyla alçalan Soyuz kapsülü, Padalka'nın yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapan Danimarkalı ve Kazak astronotlar Andreas Mogensen ve Aidyn Aimbetov'u de taşıyordu.

Padalka, UUİ'ye yaptığı son seferde istasyonda 168 gün geçirdi. Daha önce uzayda en fazla süre kalma rekorunu 2005'te yine Rus bir kozmonot olan Sergey Krikalev kırmıştı. Krikalev, altı seferde uzayda toplam 803 gün yaşamıştı.

Kozmonotlar, yere indikten sonra sağlık kontrolünden geçirilirken, ikram edilen çayını içen ve bir elma yiyen Padalka, hedefinin uzayda bin gün kalmak olduğunu söyledi.

Mogensen ve Aimbetov ise ilk seferlerini yaptıkları uzayda 10 gün geçirdi. Aimbetov, sefere uzay turisti olarak katılacak İngiliz soprano Sarah Brightman'ın mayıs ayında ailevi meseleler nedeniyle eğitim programından çekilmesi üzerine onun yerine UUİ'ye gitmişti.

- Gennady Padalka

Geçmişte pilotluk eğitimi alan ve Rus Hava Kuvvetleri'nde albay olan Gennady Padalka, uzaya ilk seferini 1998'de yaptı.

İlk görevinde Rusya'nın Mir uzay istasyonuna giden Padalka, UUİ'yi dört kez komuta eden ilk kişi olma özelliğini de taşıyor.

Padalka, seferleri sırasında 10 kez de uzay yürüyüşüne katıldı.

Kaynak: AA