İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nden Akyazı Projesi'ne Farklı Bakış

İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Akyazı Projesi dolgu alanı ile Sahil Yolu arasında geniş bir su yolu oluşturulması gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yaylalı, 15 Haziran 2010 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak yaptıkları açıklamaya vurgu yaparak “O tarihteki açıklamamızda birçok noktaya dikkat çekmiş, ‘Akyazı Projesi, kıyı ile bütünleşmiş olarak değil, ada benzeri bir yapı olarak inşa edilmeli, proje ile sahil yolu arasında mutlaka geniş bir suyolu bırakılmalıdır. Bu sayede güneyde yamaçlardan aşırı yağmur sonucu oluşan yüzey akışları için koruyucu önlem alınmış olacak, Karadeniz sahillerinde yapılamayan sportif etkinliklerin de (durgun su gerektiren kürek sporu gibi) yapılabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, durgun su kenarlarında oluşturulan, halkın kullanımına açık tesis ve sosyal donatılar da bu şekilde artırılabilecektir’ ifadelerini kullanmıştık. Bu hususu o tarihten bugüne kadar çeşitli ortamlarda bir araya gelme fırsatı bulduğumuz yetkililerle defalarca paylaştık. Bugün geldiğimiz koşullarda projenin önemli bir kısmının gerçekleşmekte olduğunu görmekteyiz. Ancak, bahsettiğimiz ‘proje ile sahil yolu arasındaki suyolu’ gerekliliği görüşümüzü tekrarlıyoruz. Gerek küresel iklim değişikliğinin getirdiği, gerekse bugüne dek yaşadığımız yoğun ve hesaplarda kullandığımızın çok üzerinde tekerrür yılına sahip yağışlar mutlaka dikkate alınmalıdır. Burada özellikle projenin gerçekleştiricisi olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) bu bölge için detaylı çalışması zorunludur. Akyazı Projesi’nin gerçekleştiği alanda, proje dolgusu gerçekleşmeden önceki tarihlerde de ciddi yağışlar sonrası mevcut sahil yolunun (bütün drenaj sistemlerine rağmen) sular altında kaldığı, bu suların en yakın alan olan denize drene edilme zorunluluğunda kalındığı unutulmamalıdır. Şimdi gerçekleştirilen dolgu alanının sahil yolu ile arasında geniş bir suyolu bırakılmaması durumunda yoğun bir yağış durumunda denize olan mesafe çok uzadığından bu şekilde bir drenaj artık söz konusu olmayacak, kendi elimizle afete davet çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

“Yapılacak geniş ve iki tarafı açık suyolunun kıyıları da halkın kullanımına açık ve Akyazı Projesi’ne değer katabilecek sosyal alanlar olarak oluşturulmalıdır” diyen Yaylalı “Bu şekilde alanın sürekli kullanımı da sağlanabilecektir. Bahsettiğimiz; açık veya kapalı basit bir drenaj kanalı veya sistemi değil, üzerinde ciddi şekilde çalışılması gereken geniş bir suyoludur. Bugün, bunun için geç değil, hatta hızla ve rahat biçimde projelendirilerek yapılabilir. Akyazı Projesi, Trabzon için önemli bir proje, proje alanı da Trabzon için önemli bir alandır. Bu alan, Trabzon’u ve Trabzon’un özelliklerini iyi bilenlerin katkıları ile geliştirilmesi gereken bir yerdir. Sadece kurumsal mantıkla projeye ve alan kullanımına karar verilmemelidir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA