Havza'da Kurban Bayramı Tedbirleri

Samsun'un Havza ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bir dizi tedbir alınacak.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilçede resmi kurum ve kuruluşlarca alınacak tedbirler ile halkın rahat ve güven içeresinde bir bayram geçirmeleri hedefleniyor.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Kurban Bayramı öncesi ve sonrası için bir dizi tedbir alındığını söyledi.

Belediye Başkanlığı olarak halkın rahat bir bayram geçirmesi için çalıştıklarını anlatan İkiz, "Zabıta ve temizlik işleri müdürlüğümüzce ilçemizin temizliği ve halkımızın rahatı için her türlü çalışma planı yapıldı. Temizlik işleri müdürlüğümüz bayram boyunca görevinin başında olacak. Halkımızdan ricamız, hem çevre hem de kendi sağlığımız için kestiğimiz kurbanların atıklarını gelişi güzel atmamalarıdır" dedi.

İkiz, zabıta ekiplerinin de bayram tatili boyunca görevlerinin başında olacağını bildirerek, ilçeye dışarıdan gelen misafirlere her konuda yardımcı olacakları dile getirdi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüsamettin İlhan, pasaportsuz ve sevk sağlık raporu olmayan hayvanların kesinlikle alınmasını ve bu şekilde yapılan hayvan sevkıyatlarının yasak olduğunu bildirdi.

Kurban olarak kesilen hayvanların kulak küpelerinin vatandaşlar tarafınca muhtarlıklara veya bizlere teslim edilmesi gerektiğini ifade eden İlhan, "Ayrıca ilçemizde kurbanlık pazarlarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerimizce kontroller yapılmakta. Bunların yanı sıra bayram boyunca nöbetçi veteriner hekim arkadaşlarımızı halkımıza yardımcı olacak. Şimdiden tüm çiftçilerimiz, besicilerimizin ve Havza halkının bayramını kutlarım" diye konuştu.

Havza Müftüsü İlyas Akyazı ise kurbanın Allah'a yakın olmak için mal ile yerine getirilen bir ibadet olduğunu anlattı.

İslam dininde kurban olacak hayvanların ölçütlerinin belirtildiğini, bunlara uyulması gerektiğini kaydeden Akyazı, "Kurbanlık satıcıları ve alıcılar bu ölçütler içerisinde birbirlerine yalan söylemeden, aldatmadan kurban ibadetinin ruhuna yakışır şekilde alışverişlerimiz yapmalıyız. Dinimizin en önemli emirlerinden biri de temizliktir. Kurbanlarımızın onurunu koruyalım. Ayrıca kurbanlıklarımıza hem nakil hem de kesim sırasında eziyet etmemeliyiz. Ayrıca bilinmelidir ki kurban eti ve derisi ile kasaplık ücreti ödenmez" ifadelerini kullandı.

Kurbanın paylaşmak anlamına geldiğini, ihtiyaç sahiplerine doyurucu paylar ayrılması gerektiğine dikkati çeken Akyazı, "Bu konuda Peygamber Efendimiz ne güzel buyurmuşlar; 'Yediklerimiz değil, dağıttıklarımız bizimdir'. Kurban ibadetimizi bu esaslar üzerine kuralım. İmkanı olan kardeşlerimiz dilerlerse ikinci kurbanlarını Diyanet İşleri Başkanlığımızın başlatmış olduğu vekaleten kurban kampanyasına katılarak ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilirler" diye konuştu.

Havza Emniyet Müdürlüğü ekipleri de bayram boyunca 24 saat görevinin başında olacak. Halkın bayramı güven ortamı içeresinde geçirmeleri amacıyla kurban pazarlarının bulunduğu bölgelerde yaya ve motorize ekipler sürekli devriye görevi yapacak. İlçe pazarının kurulduğu salı günleri ve arife günü de tedbirler artırılacak.

Kaynak: AA