Kırıkkale Üniversitesi, Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirecek

KIRIKKALE - Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında "Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP)" kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonu'nda düzenlenen imza töreninde SSM ve MKEK ile imzalanan iş birliği protokolleriyle Kırıkkale Üniversitesi SAYP'a dahil oldu.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2023 hedefleri kapsamında Türkiye'de 300 bin araştırmacıyı temin etmeleri gerektiğini söyledi. Bunun çok ciddi bir hedef olduğuna işaret eden Tüfekçi, şöyle konuştu:

"Şu anda bulunduğumuz noktaya göre, bunun çoğunluğunun da özel sektörde olduğu düşünüldüğünde önümüzde yapacak çok iş var. Bu süreci hızlandırmamız gerekiyor. Bu tür protokollerle bu süreci hızlandırmayı amaçlıyoruz. İnsan kaynağı Türkiye'nin gelişiminin en önemli mihenk taşıdır. İnsan olmadan hiçbir şey olmaz ve kaliteli insan da ancak kendisine değer verildikçe yetişir. SSM olarak bu tür protokolleri mümkün olduğu kadar fazla sayıda üniversite ile yaparak bir açılım yapmak istiyoruz. Herkese şunu da göstermek istiyoruz ki, Türk mühendisi, bilim insanı, araştırmacısı çok değerli işler yapabilir. Sadece önüne konulan proje, verilen ev ödevi doğru bir şekilde tanımlanmış olsun."

MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç da MKEK'in ilk kurulduğu yıllarda o zamanki imkanlar, bilgi birikimi ve ülkenin şartlarıyla üretime yönelik bir teşkilatlanma ve yapılanmanın yapıldığını dile getirdi.

MKEK'in 21'inci yüzyılda farklı bir vizyon ve faaliyetler içerisinde olmak zorunda olduğunu vurgulayan Artunç, şunları kaydetti:

"Son 5-6 yıldır bir değişim sürecindeyiz. 1940, 1950, 1960 ve 1970'li yıllardaki MKEK olamayız. Bunu daha fazla götüremeyiz. MKEK dünyanın ihtiyaçlarını dikkate alan, teknolojik gelişmeleri özümseyen, sadece söyleneni değil, ülkemizin mühendislerinin düşündüğünü yapan bir kurum olmak zorunda. İlk yıllarda üretime yönelik teşkilatlanmayla, dışarıdan lisanslarla ordumuzun ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladık. 21'inci yüzyılın Türkiyesi kararlarını kendisi veren, söyleneni değil kendi ülkesinin düşündüğünü yapan bir sanayileşmeye çevrilmek zorunda. Dolayısıyla ürettiğimizle yetinmeyip düşündüğümüzü üretime geçirebilecek anormal derecede Ar-Ge personeline tasarımcı personeline ihtiyacımız var. Bunu MKEK'in kendi imkanlarıyla yapmamız mümkün değil. Bu nedenle son yıllarda başlatılan üniversite, sanayi iş birliği çalışmaları büyük önem arz ediyor."

KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ise KÜ'nün savunma teknolojileri alanında Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olacağını aktardı.

Konuşmaların ardından SAYP kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

Programa katılan Vali Ali Kolat, Tüfekçi, Artunç ile Rektör Prof. Dr. Yıldız'a tablo ve plaket hediye etti.

SAYP kapsamında, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi; savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde yapılan lisansüstü tezlerin şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak olan öğrencilerin savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Kaynak: AA