Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hüsrana uğrayacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adli yılın açılış töreninde yaptığı konuşmada paralel yapı ile mücadele mesajı verdi ve 'Paralel çeteleri kullananlar hüsrana uğrayacak' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hüsrana uğrayacaklar
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hüsrana uğrayacaklar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, adli yılın açılışı dolayısıyla Yargıtay Birinci Başkanlığı'nca düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan adli yılın açılış töreninde konuştu.

Yargıya en büyük zararı yargıyı tekeline almak isteyenlerin vediğini söyleyen Erdoğan, paralel yapıyla mücadele mesajı da verdi.

'Adalet teşkilatı içinde hizipleşmelerin oluşması ve kimi yargı mensuplarının vicdanları yerine mensubu oldukları yapıların doğrultusunda karar vermeleri hepimizi üzmüştür' diyen Erdoğan, 'Paralel çeteleri kullananlar hüsrana uğrayacak' ifadesini kullandı.


'GEÇMİŞTE BAŞARAMADILAR, GELECEKTE DE BAŞARAMAYACAKLAR'


Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, törende konuştu. Cirit; 'Terörün kanlı ve kirli yöntemleriyle milletimizin ve devletimizin istiklali ve istikbalini kıskaca almaya, biçimlendirmeye, değiştirmeye veya dönüştürmeye yeltenenler, geçmişte başarıya ulaşamamıştır, gelecekte de başarıya ulaşamayacaktır' dedi.

Törende konuşan Cirit, adli tatilin bitiminde yapılan törenin, Yargıtaya özgü bir ritüel olmadığını, Türkiye için adli yılın açılmasını ifade ettiğini söyledi.

Adli yıl açılış konuşmalarının, evrensel ilkeler ve yargının sorunlarının dile getirildiği bir platform olduğunu belirten Cirit, bugünkü konuşmasında söz konusu sorunların çözüldüğünü gönül rahatlığıyla ifade edebilecek durumda olmadığını bildirdi.

Cirit, devlet ve toplum olarak sorunları çözebilmek için insan sevgisi ve hoşgörüye dayalı tarihsel miras üzerinde demokratik değerlerin inşa edilmesi ve uzlaşı kültürünün geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Demokrasinin önündeki en büyük tehditlerden birinin terör olduğunu vurgulayan Cirit, terör ve şiddetin her türünün, fikrin sükut ettiği yerde başlayacağını ifade etti.
Terörün nihai biçimde sosyal ve siyasal hayattan çekilmesinin beklendiği bir dönemin ardından son zamanlarda ülkenin yeni bir terör dalgasının hedefi olduğunu belirten Cirit, şöyle devam etti:

'Fikri silahla susturmak, toplum hayatını ve siyaseti bombayla şekillendirmek isteyenler yeniden sahne almaktadır. Ancak şu gerçeğin hepimiz farkındayız ki tasavvurlarındaki dünya resmini kanla çizmeye yeltenenler tarih boyunca hayal kırıklığı yaşamış, perdeyi hüsranla kapatmışlardır. Yaygın şiddet, eninde sonunda onu yaratanları kendi anaforunda boğmaktadır. Terörün kanlı ve kirli yöntemleriyle milletimizin ve devletimizin istiklali ve istikbalini kıskaca almaya, biçimlendirmeye, değiştirmeye veya dönüştürmeye yeltenenler geçmişte başarıya ulaşamamıştır, gelecekte de başarıya ulaşamayacaktır. Kaynağı, etiketi, türü ve özel amacı ne olursa olsun, terörle mücadelemiz hukukla ve hukukun sınırları içinde kararlılıkla devam edecektir.'

Toplumların gelişmişlik düzeylerinin ekonomik ve siyasi bakımdan elde edilen başarılardan çok insan haklarına duydukları saygıyla ölçüldüğünü ifade eden Cirit, insan hakları alanının sürekli değişen ve gelişen bir niteliğe sahip olduğunu belirtti.

Cirit ayrıca, Yargıtayda kurdukları 'İnsan Hakları Komisyonu'nun her ay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını değerlendiren geniş katılımlı paneller düzenlediğini, insan hakları alanındaki gelişmeleri takip ettiğini anlattı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU:'HUKUK İLKELERİNİN DIŞINDA, BAŞKA ÖNCELİKLERİN VE MENSUBİYETLERİN YARGIYA HAKİM OLMASI KABUL EDİLEMEZ'

Başbakan Davutoğlu, 'Adli Yıl Açılışı' dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Başbakanlık Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Davutoğlu mesajında, yeni adli yılın karşılandığı gün, hukukun üstünlüğü ilkesi ile adaletin zamanında, tam ve eksiksiz olarak tecelli etmesinin önemini, devlet ve toplum düzeni bakımından ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak istediğini ifade etti.

Demokratik bir hukuk devletinin en önemli özelliklerinden birinin, 'hukukun üstünlüğü' ilkesini esas alması olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Hukuk devletinin bütün kurumlarıyla var olmasında ve yaşatılmasında en büyük rol, hiç kuşkusuz bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemidir. Bu yargı sisteminin ve mensuplarının en önemli önceliği bu bağımsızlığı ve tarafsızlığı korumaktır. Hukuk ilkelerinin dışında başka önceliklerin ve mensubiyetlerin yargıya hakim olması kabul edilemez. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da bu bağımsız duruşun korunması için hükümet olarak yargı mensuplarının yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz.'

Davutoğlu, yargı mekanizmalarının, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak hızlı ve uyum içinde çalışmasının, toplumda yargı kurumlarına dolayısıyla adalete olan güvenin de temeli olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

'Devletimizin yasama ve yürütme gibi temel kurumlarından olan yargı organı, inanıyorum ki hakimleri, savcıları, avukatları ve diğer çalışanlarıyla, ağır iş yüküne rağmen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çaba göstermektedir. Adalet sistemimizdeki sorunların bir bütün halinde ele alınarak kalıcı çözümler üretilmesine büyük önem veriyor, hükümet olarak yargı kurumlarımızın, çağın ve hizmetin gereklerine uygun olarak donatılması için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.

Bu düşüncelerle, 2015-2016 adli yılı açılışını kutluyor, adaletin yerine getirilmesinde yüce bir görev üstlenen başta yüksek mahkemelerimizin başkan ve üyeleri olmak üzere hakim, savcı ve avukatlarımız ile tüm yargı çalışanlarına başarılar diliyorum.'