THD Genel Başkanı Çakar Açıklaması

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin yüzde 70'ten fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek, nüfusun ezici çoğunluğunun yeterli beslenemediğini savundu.

Çakar, yazılı açıklamasında, son bir yıldaki gıda enflasyonunun, çalışanları ve emeklileri zor durumda bıraktığını belirtti.

Geçen yılın temmuz ayından bu yılın aynı ayı sonuna kadarki 12 aylık ortalama gıda fiyatı artışının yüzde 14,59 olduğunu bildiren Çakar, "Aynı dönemde kamuda çalışan memurlar ile memur, öğretmen ve işçi emeklilerinin maaşlarındaki artış oranı yüzde 8'i bile bulmadı. Asgari ücretle çalışanların maaşlarında ise yüzde 12,29 artış oldu" ifadelerini kullandı.

Çakar, tüketicilerin yüzde yetmişten fazlasının yoksulluk sınırının altında, 14-15 milyon dolayında tüketicinin ise açlık sınırının altında yaşadığını kaydederek, "Nüfusun ezici çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenememektedir. Zaten, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler en zorunlu ve temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarından keserek, diğer zorunlu harcamaları olan kira, ulaşım, yakıt, elektrik, su, çocukların eğitim giderlerini karşılamaktadırlar" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin tarım ve hayvancılığa uygun çok önemli bir coğrafyada bulunduğunu kaydeden Çakar, Türkiye'nin, uygulanan yanlış tarım ve gıda politikaları nedeniyle, gıda fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasına girdiğini savundu.

Çakar, tarım ve gıda politikalarının bir an önce doğru bir çizgiye oturtulması gerektiğini belirterek, "Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayanların insan onuruna uygun olarak satın alma güçlerini yükseltecek şekilde gerekli tüm ekonomik ve sosyal önlemler alınmalıdır" uyarısında bulundu.

Kaynak: AA