Beyoğlu Belediyesi'nden Temiz İşletmelere Beyaz Zambak

Beyoğlu Belediyesi, Aralık 2004’ten itibaren Diversey ile ortaklaşa uygulanmaya başlayan Beyaz Zambak Bayrağı taşıyan işletmelerde uyumluluk kontrolü gerçekleştirdi. Gıda işletmelerini hijyen açısından uluslararası standartlara çekerek halkın daha sağlıklı şartlarda gıda tüketmesini sağlamayı hedefleyen Beyoğlu Belediyesi, sekiz yılda 738 işletmeye Beyaz Zambak bayrağı verdi.

Beyoğlu Belediyesi'nden Temiz İşletmelere Beyaz Zambak
Beyoğlu Belediyesi yetkilileri tarafından Beyaz Zambak bayrağı taşıyan işletmelere yapılan düzenli denetimlerde en önemli noktayı hijyen oluşturuyor. Daha önce tüm standartları yerine getirerek bayrağa sahip olan işletmeler eğer standartları korumazlarsa bayrak geri alınıyor. Denetimlerde ilk olarak ruhsatlar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı Hijyen Eğitim Sertifikaları, düzenli olarak haşere ile mücadele edildiğine dair ilaçlama sertifikalar kontrol ediliyor. Ardından mutfak bölümünde detaylı kontroller başlıyor. Mutfak bacasından sebze soyacağına kadar her şey tek tek hijyen kurallarına uygunluk açısından inceleniyor. Soğuk hava depoları, lavabolar, bulaşık yıkama alanları da tek tek denetleniyor. Denetimlerden başarıyla çıkan işletmeler Beyaz Zambak bayrağını taşımaya devam ediyor.

İŞLETMELER TİTİZLİKLE DENETLENDİ

Denetimler kapsamında ilçede bulunan işletmelere Gıda Mühendisi Burak Kabataş ve Zabıta Memurları eşliğinde hijyen denetimi yapıldı. Yeni açılan ve Beyaz Zambak bayrağı taşıyan işletmelere yapılan denetlemeler de hijyen kurallarına uyup uymadıkları kontrol edildi. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan bir işletmeye giren yetkililer buradaki mutfak ve lavaboları titizlikle inceledi.

Beyaz Zambak bayrağı taşıyan bu işletmelere yapılan denetlemeler sonrası konuşan Burak Kabataş yaptığı açıklamada, “İşletmemizi ikinci defa denetledik. Normalde geçen işletmelerimiz 6 ayda bir denetleniyor. Geçemeyen işletmelerimize 3 aylık bir süre veriyoruz. Şuanda bu işletmemizin ikinci denetimini yaptık. İşletme hasip kriterlerini devam ettirme konusunda gayet temiz. Bu yüzden Bayrak ve sertifika işletmemizde görülmüştür. Normalde geçen işletmeleri 6 ayda bir tekrardan gelip kontrol ediyoruz Beyaz Zambak hijyen devam ediyor mu diye. Eğer ikinci denetimlerde uygunsuzluk fark edersek işletmeyi uyarıyoruz. İşletme bunları düzeltiyor ve biz tekrardan kontrole geliyoruz. Eğer işletme ilk denetimde geçemezse 3 aylık bir müddetimiz var. Verilen bu 3 ay süre içerisinde eksikliklerini gideriyor ve hasip kriterlerini sağladığı zaman da biz denetimine başlıyoruz” dedi.

"İŞLETMELERİN İTİBARI YÜKSELİYOR"

Beyoğlu’nda uygulanan Beyaz Zambak ile işletmelerin ticari itibarlarını yükselirken aynı zamanda kar oranları da artıyor. Müşteriler, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Beyoğlu’nda da Beyaz Zambak bayrağını gördüğü gıda işletmelerini gönül rahatlığıyla tercih ediyor. Tüm dünyada temizliğin ve hijyenin tek simgesi olan Beyaz Zambak bayrağı Beyoğlu Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilçe genelinde yayılmaya devam ediyor.
Kaynak: İHA