'Sebastapolis Antik Kenti' Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 2 bin yıllık geçmişŸe dayanan Sebastapolis Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışŸmaları başŸladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, Sebastapolis'in Roma ve Bizans dönemi eserlerini barındıran bir kent olduğŸunu söyledi.

Kazılardan çıkan neticelere göre Sebastapolis'in Efes kadar büyük bir kent olduğŸunun düşŸünüldüğŸünü belirten Akyüz, "Sulusaray ilçemiz bu kentin üstünde konuşŸlanmaktadır. Tokat ǖzel İdaresi ile Kültür ve Turizm BakanlığŸı bütçesinden pek çok istimlak yapıldı ve yine istimlak çalışŸmaları yapılacak. İnşŸallah, Sulusaray'ın tarih dokusuyla iç içe, Efes gibi bir kent olarak gün yüzüne çıkartıp Türkiye ve Tokat turizmine katkı sağŸlamak istiyoruz" diye konuşŸtu.

Sulusaray'da bir de kaplıca bulunduğŸunu bildiren Akyüz, "Sulusaray'a Anadolu'nun Efes'i denildiğŸinde abartı olmaz. Buranın turizme katkısı büyük olacak. şžu anda kamulaşŸtırılan, istimlak edilen hamam ve kilise kalıntısı gün yüzüne çıkartılıyor" dedi.

- Gizlice gelen Prens Charles'a "açık davet"

Galler Prensi Charles Philip Arthur George'un Sebastapolis Antik Kenti'ne yaklaşŸık 21 yıl önce gizlice geldiğŸini ve burayı ziyaret ettiğŸini aktaran Akyüz, şŸunları kaydetti:

"Buranın ilk kazı çalışŸmalarında Galler Prensi Charles Philip Arthur George, ilgi duymuşŸtu. Tokat Valimiz Cevdet Can da onun ilgi duyduğŸu alan bu hale geldikten sonra Charles'ı mektupla tekrar buraya davet etti. Ben de Prens CharlesTokat Sebastapolis Antik Kenti'ne davet ediyorum."

Abdurrahman Akyüz, Sebastapolis'in gün yüzüne çıkarılması için kendilerine destek veren Kültür ve Turizm BakanlığŸı, Anıtlar ile Müzeler Genel MüdürlüğŸü ve Kazılar Daire BaşŸkanlığŸına yetkililerine teşŸekkür etti.

- Anadolu'da çalışŸılan kiliselerin en büyüklerinden biri burada

Sebastapolis Antik Kenti bilimsel danışŸmanlığŸını yapan GaziosmanpaşŸa ǜniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ǖğŸretim ǜyesi Yrd. Doç. Dr. şžengül Dilek Ful, antik kentte ilk olarak 1987-90 yılları arasında kazılar yapıldığŸını, buradan çıkan kalıntılar üzerine yeniden kazılara devam edildiğŸini anlattı.

Bu yılki kazalarda kilise ve hamam üzerinde çalışŸma başŸlattıklarını belirten Ful, "şžu anda 3 apsisli (kiliselerde koronun arkasındaki yarım çember tasarlı bölüm), 3 nefli (kilise mimarisinde apsise dik yada paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun yada paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlar) ve bir kilise üzerinde çalışŸmalara başŸladık. DoğŸu batı doğŸrultusunda uzanan bir kilise. Roma dönemine ait bir hamam yapısı var. Soyunma odaları diye tabir ettiğŸimiz odaların var olduğŸunu düşŸünüyoruz" diye konuşŸtu.

Sebastapolis'in pek bilinen, araşŸtırılmışŸ ya da duyulmuşŸ bir kent olmadığŸını kaydeden Ful, antik kaynaklarda da kente çok rastlanmadığŸını dile getirdi. Ele geçen mimari buluntularda taşŸların büyüklüğŸünün buradaki kentin büyüklüğŸünü hakkında da kendilerine fikirler verdiğŸini aktaran Ful, Sebastapolis'in büyük, genişŸ ve önemli bir kent olduğŸunu düşŸündüklerini vurguladı. Ful, şŸöyle devam etti:

"Döneminde önemli ticaret ağŸı içerisinde olması Sebastapolis'i önemli kılmışŸ. Kilise çok büyük. şžu anda Anadolu'da çalışŸılan kiliselerin en büyüklerinden bir tanesi. O bizi heyecanlandırıyor. şžu anda hamamın gerçekten bir hamam yapısı mı ya da bir kompleks bir yapının parçası mı onunla ilgili araşŸtırmalar sürdürülüyor. EğŸer bunu öğŸrenebilirsek bizim için çok büyük zevk olacak."

Ful, Sebastapolis Antik Kenti'ndeki çalışŸmalar tamamlandığŸında hem Sulusaray'ın hem de Tokat'ın çehresinin değŸişŸeceğŸini kaydetti.

Kaynak: AA