Irak'taki Olaylar

Irak'ın batısındaki Enbar ilinin merkezinde yer alan Er-Rahhaliyye ilçesinin DAEŞ'e karşı oluşturulan Şii Haşdu'ş Şabi milislerinin bir kolu olan "Irak Hizbullahı Tugayları" tarafından abluka altında tutulduğu ve ilçe halkının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

İlçe yöneticilerinden Müeyyed ed-Dıleymi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak Hizbullahı Tugayları'na ait bir aracın düzenlenen bombalı saldırıda imha edilmesi ve bazı unsurlarının ölmesinin ardından örgütün ilçede kontrolü ele geçirdiğini ve 10 gündür bölgeye gıda ve yardım girişine izin vermediğini kaydetti. Dıleymi, söz konusu milis güçlerin, Bağdat'tan hareket eden gıda, yakıt ve ilaç yüklü 9 kamyonun ilçeye girişine izin vermediğini belirtti.

Dıleymi, "İlçedeki yaklaşık bin 500 ailenin açlık ve hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydederek, Irak hükümetine ilaç ve gıda girişi için müdahalede bulunma çağrısı yaptı.

Terör örgütü DAEŞ, geçen yıl ele geçirdiği Diyala, Ninova ve Salahaddin kentlerinin büyük bölümünden geri çekilmesine rağmen Enbar'ın pek çok kesiminde kontrolü elinde bulundurmaya devam ediyor.

-Irak Hizbullah'ı kimdir?

Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün Irak'taki uzantısı olduğunu ileri süren ve tam adı "Muhtar Ordusu IrakHizbullah'ı" olan örgütün, Genel Sekreterliğini Vasık Betat yapıyor. Bağdat hükümeti, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Betat hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Irak Hizbullah'ının Sünnilere yönelik tehdit içerikli mesajlarının yanı sıra Saddam döneminde görev yapmış Baas Partisi bürokratlarına yönelik suikastlar düzenlemesi tepki çekiyor. Örgüt, Suudi Arabistan'a yönelik taciz saldırılarıyla tanınıyor. Betat, 2013 Kasım'ında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan çölüne altı adet havan topu attıklarını belirtmişti. Betat, "Amaç, Suudilere, sınır istasyonlarının ve devriyelerinin ateş menzilimizde olduğunu göstermek için bir uyarı mesajı göndermekti" açıklamasında bulunmuştu.

40 bin milisi olduğu ifade edilen Irak Hizbullah'ı, Sistani'nin DAEŞ'e karşı ilan ettiği seferberlik çağrısına uyacağını açıklamış ve Haşdi Şabi yapılanmasına katılmıştı.

Kaynak: AA