Samsun Afet Müdahale Planı Masa Başı Tatbikatı

Samsun Afet Müdahale Planı (SAMP) Masa Başı Tatbikatı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Yönetim Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Samsun Afet Müdahale Planı Masa Başı Tatbikatı
Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli başkanlığında yapılan Masa Başı Tatbikatı'na kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Tatbikatta konuşan Vali Yardımcısı Karatekeli, Türkiye'nin afet ülkesi olduğunu, geçmişte yaşanan afetler nedeniyle milletin ve devletin büyük bedeller ödediğini söyledi.

Afetle yaşamanın öğrenilmesi gerektiğine işaret eden Karatekeli, "Bu konuda dünyada ismi olan Japonya ve ABD gibi ülkelerin ulaştığı seviyelere çıkmak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Türkiye Afet Müdahale Planı'nın 81 ilde uygulanarak muhtemel zararların minimize edilmesi sağlanacaktır. Bu planların uygulanabilirliği için de eğitim, masa başı ve alan tatbikatlarının yapılması önem arz etmektedir. Planlarda başarıya ulaşmak için afeti yaşamış gibi harekete geçilmesi gerekmektedir" dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal ise masa başı tatbikatının 26 hizmet grubunun birbirleriyle entegrasyonu açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, "Tatbikat için belirlenen soruların haricinde ilave soruların da sorulması plan gelişimi açısından faydalıdır" diye konuştu.

Tatbikat senaryosu olarak Atakum ilçesi Elmaçukuru Mahallesi'nde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği, depreme bağlı ikincil afetlerin yaşanması kurgulanarak hazırlanan senaryo akışı içinde kendisine görev düşen her bir hizmet grubuna sorular sorulup, yöneltilen soruların ve yaşanan afet ve acil durumlara karşı aldıkları aksiyonları içeren cevaplar alınarak tatbikat sonlandırıldı.

Tatbikatı AFAD Sinop ve AFAD Kastamonu müdürlüklerinde görev yapan personel de yakından takip etti.

Kaynak: AA