Gamescom Fuarı Açıldı

Alanında dünyanın en büyük fuarı kabul edilen, bilgisayar oyunlarının tanıtıldığı Gamescom 2015 interaktif oyun ve eğlence fuarı, Almanya'nın Köln kentinde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Gamescom Fuarı Açıldı
45 ülkeden yaklaşık 800 firmanın katıldığı fuarda bu yıl ilk kez Türkiye pavyonu da bulunuyor.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen ve 45 ülkeden yaklaşık 800 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuar, bilgisayar oyunu meraklıların akınına uğrarken, ziyaretçilerin oyun karakterlerini temsil eden ilginç kıyafetleri dikkati çekti.

Fuarın bu yılki partner ülkesi İngiltere oldu. Bilgisayar oyunları ve interaktif eğlence ürünlerinin sergilendiği fuarda Microsoft, Sony, Electronic Arts, Konami, Nintendo, Sega ve Warner Bros gibi firmalar yeni oyun sistemlerini görücüye çıkardı. Fuarı yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuarda FIFA, Need for Speed, Star Wars - Battlefront, Fallout 4, Maifa 3 ve Crytek'in Arena of Fate oyunları dikkati çeken oyunların başında geliyor.

Fuara Türkiye pavyonuyla katıldıklarını belirten ODTÜ Teknokent İletişim ve Telekominikasyon Kümelenmesi program yöneticisi Özgür Karayalçın, ODTÜ Teknokent'in 2001 yılında kurulduğunu ve şu anda 300 firmanın bulunduğunu belirterek, ''Son üç yıldır Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yapmış olduğu endekste de Teknokent en iyi teknokent olarak seçildi, bu da bizim için gurur meselesi. ODTÜ Teknokent olarak 300 firmanın 150'si bilişim alanında faaliyet gösteriyor. Bilişim biliyorsunuz katma değeri en yüksek olan sektörlerden birisi. Bunların arasında 20-30 civarında oyun firmamız var ve onlarla birlikte ilk defa 2015 yılında Gamescom çok önemli bir fuar, burada yerimizi aldık, standımızı açtık. Ekonomi Bakanlığı da bizim bu faaliyetimizi destekledi. Devletimizin de desteği ile bu güzel alanda firmalarımızın tanıtımını yapıyoruz. Umarım onların ihracat ve cirolarının arttırılmasında katkıda bulunacağız'' dedi.

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halis Kaya da bu yılki Gamescom'a Türkiye'den ilk defa büyük bir katılım gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, ''ODTÜ Teknokent ve henüz yeni faaliyete giren Oyun Geliştiricileri Derneği'nin katkılarıyla oldu. Biz Bakanlık olarak bu katılımı destekliyoruz. Bizim oyun sektörünün katıldığı ilk büyük faaliyet oluyor. Her ülkenin bulunduğu ortamlarda bizim ülkemizin de büyük ve gösterişli bir pavyonla bulunması bizim oyuncularımızın yurt dışına açılması açısından gayet önemli'' ifadelerini kullandı.

Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği Başkanı Ali Erkin de dünyada yaklaşık 80 milyar dolarlık bir oyun pazarı mevcut olduğuna dikkati çekerek bu pazarın her yıl yüzde 7-8 oranında büyüdüğünü ve Türkiye olarak bu pazardan çok büyük bir pay alınmadığını ifade etti.

Erkin, Türk oyun firmaları olarak 2023 hedeflerinin 2,5 milyar dolar ihracat olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'de şu anda 400 milyon dolarlık bir pazar mevcut. Bu 400'ün de yaklaşık 20'sini yerli firmalarımız alıyor. Bizim derneğimizin üye firmalarının toplamda 200 milyon dolara yakın ihracat rakamı var. İdeal olan bu rakamın arttırılması ama bizim hedefimiz ihracatta 400 milyon doları da aşmak ve ihracatımızı ihracatımızın üzerine çıkarmak. Devletimizin çok ciddi yardımları söz konusu. Derneğimizin üye firmaları olarak 2023 için iki buçuk milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz'' diye konuştu.

Ali Erkin, Türkiye olarak bu sektörde çok firma olmadığını ancak sayının her geçen gün arttığını belirterek Türkiye olarak esas sıkıntının yetişmiş personel sıkıntısı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de eğitim alanında, bilgisayar mühendisliği derslerinin içeriği konusunda çalışmaları olduğunu ve kendi eğitim projeleri olduğunun altını çizen Erkin, ''Mevcut yüksek lisans programlarının artması gerekiyor. Sektörde yetişmiş personel açığı var, genç arkadaşlarımıza tavsiye ediyoruz ve maaşlarımızın da iyi düzeyde olduğunu belirtmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA