Bölge Halkının 'Ekmek Kapısı' Barajlar Terörün Hedefinde

Terör örgütü PKK mensupları Güneydoğu Anadolu bölgesinde sulama projelerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarla sadece barajları değil, barajlar sayesinde istihdam edilecek binlerce kişinin ekmek kapısını da hedef alıyor.

Bölge Halkının 'Ekmek Kapısı' Barajlar Terörün Hedefinde
Dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projelerinden GAP'ın kilit yatırımları bir bir tamamlanırken, bu kapsamda bölgenin kalkınması ve gelişmesi amacıyla planlanan barajların yapımından rahatsızlık duyan örgüt mensupları, silah bırakıp sınır dışına çekilmek yerine, barajların yapımına yönelik, Çözüm Süreci'ni akamete uğratacak eylemlerini sürdürüyor.

- "Bölge halkının ekmek kapısı da hedef"

Kral Kızı Dicle ve Silvan Projesi gibi bölgenin refahını artıracak projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. Bölgede binlerce dönüm bereketli toprağı suya kavuşturacak, binlerce kişiye istihdam sağlayacak, üretimi artıracak, tarımda yan sanayiyi geliştirecek, göçü önleyecek barajların tamamlanmasıyla istihdam edilecek binlerce kişiye ekmek kapısı olacak barajların tamamlanmasını istemeyen teröristler, barajlara saldırıyor, inşası için malzeme taşıyan araçları yakıyor, yollara mayın döşüyor.

- Faaliyete geçen barajlar bölgenin çehresini değiştiriyor

Örgütün tüm engelleme girişimlerine rağmen bölgede yapımı tamamlanarak hizmete açılan barajlarla istihdam artırıyor, tarıma elverişli topraklar suya kavuşuyor, üretim artıyor, bölgenin elektrik ve içme suyu ihtiyacının karşılanmasına katkı sunuyor, baraj gölü çevresinde hizmet veren işletmelerle turizm canlanıyor.

Bölgenin adeta çehresini değiştiren yatırımlardan Diyarbakır'da adını Hz. Elyasa ve Hz. Zülkifl peygamberlerin kabirlerinin bulunduğu ilçeden alan Eğil Barajı'na turistlerin ilgisi ilçe esnafı ve baraj gölündeki işletmecilerin yüzünü güldürüyor.

Eğil Barajı son yıllarda kaymakamlığın yürüttüğü, valilik ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleşen projelerle, baraj gölüne bakan yamaca kurulan bungalov tipi evleri, göl kıyısındaki çardakları, restoranları, kır kahveleri ve gezinti tekneleriyle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bölgede turizmin canlanmasını sağlıyor.

Baraj gölünde restoran işleten Mustafa Tarhan, AA muhabirine, yılın 12 ayı hizmet verdiklerini ancak ilçede turizm sezonunda hareketliliğin ilkbaharda başladığını söyledi.

Tarhan özellikle turist yoğunluğunun hafta sonları artış gösterdiğine işaret ederek, "Birçok şehirden buraya gelenler var. İlçeye gelen turistler önce peygamber makamlarını ziyaret ediyor, daha sonra baraj gölünde tekne gezisi yapıyor ve tarihi mekanları görme fırsatı buluyor" dedi.

- "Bölge ekonomisi canlanıyor"

Barajların hem bölgenin çehresini değiştirdiğini hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getiren Tarhan, turistlerin yanı sıra şehir hayatının yoğunluğundan sıkılanların da baraj gölünü tercih ettiğini kaydetti.

Tarhan, bazı ailelerin baraj gölü kenarında piknik yaptığını, bazılarının ise restoranlara balık yemeye geldiğini anlatarak, sıcaktan bunalanların da baraj gölünde serinlediğini aktardı.

"Barajlar sayesinde bölge ekonomisi canlanıyor" diyen Tarhan, "Baraj yapılmadan önce buralar çöldü. Kimsenin buralardan haberi yoktu. Barajın yapılmasıyla toprağın verimliliği arttı, ilçe gelişti, ekonomi canlandı. Bu canlılık esnafı da mutlu etti. Terör örgütü tarafından sık sık saldırıya uğrayan Silvan Barajı da tamamlanması halinde ilçeyi geliştirecek, işsizliği azaltacaktır. Baraj sayesinde binlerce kişi evine ekmek götürüyor" diye konuştu.

- "Kuru araziler baraj suyu ile tarım arazilerine dönüştü"

Tekne işleten Abdullah Karakoç da barajda teknesiyle turistleri gezdirerek geçimini sağladığını belirtti.

Karakoç, turizm sezonunda işlerinin canlandığını ifade ederek, "Daha önce kuru araziler baraj suyu ile tarım arazilerine dönüştü. Daha önce ekim yapamadığımız arazilerde şimdi pamuk ve mısır üretiliyor" dedi.

Mısır üreticisi Mustafa Zengin ise barajların pamuk ve mısır ekimi yapılan arazilerde sulama imkanı ile verimliliği artırdığını, istihdama büyük katkı sunduğunu söyledi.

- Barajlar yöre halkının geçim kaynağı oldu

Siirt'te de son 5 yılda yapımı tamamlanan barajlar, yöre halkının geçim kaynağı oldu. İlde çok sayıda vatandaş, barajların göletinde kafes balıkçılığı yaparak geçimini sağlıyor.

Devlet Su İşleri İl Müdürlüğünce bölgede balıkçılığın canlandırılması amacıyla tamamlanan barajların havzalarına yavru tatlı su balığı bırakılırken, bölgenin en büyük yatırımlarından Alkumru Barajı, 6 ay önce kurulan tesisle kafes balıkçılığının önemli merkezlerinden biri oldu.

Tesis sahibi Tevfik Carlık, Çözüm Süreci ile güveni hisseden yatırımcıların bölgeye yatırım yaptığını ifade etti.

Tesiste yetiştirdikleri balıkları Siirt'in yanı sıra Batman, Şırnak ve Diyarbakır'da sattıklarını belirten Carlık, bölgede gerçekleşen en küçük olayın dahi işlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

"Bir olaydan dolayı 3 ay boyunca balık satamadık, müşteri gelmiyordu. Huzur ortamının bölge ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu sene hedefimiz 50 ton balık çıkarmak" ifadelerini kullanan Carlık, bölgede yapımı süren barajların tamamlanmasının hem milli gelire hem de istihdama katkı sunacağını anlattı.

- Baraj göllerinde sportif aktivite

Enerji Bir-Sen İl Başkanı Beşir Özyeşil de barajların hizmete açılmasıyla Siirt ve çevresinde balıkçılığın geliştiğini, bunun halka olumlu yansımalarının olduğunu vurguladı.

Beron Sportif ve Havacılık Kulübü üyesi Soner Yılmaz ise Alkumru ve Kirazlık Barajlarının tamamlanmasıyla Botan çayı üzerinde sportif aktivitelere ağırlık verdiklerini aktardı.

Sportif aktivitelerin bölgenin cazibesini artırdığına dikkati çeken Yılmaz, vatandaşların özellikle raftinge büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Kaynak: AA