Suriyeli Muhaliflerden 'Ahrar'uş Şam' İranla Müzakereleri Kesti

Suriye'deki muhalif gruplardan Ahrar'uş Şam Hareketi'nin, rejim ve Hizbullah birliklerinin Zebedani ilçesine düzenlediği saldırıları durdurması için İran heyetiyle yürüttüğü müzakereleri durdurduğunu duyurdu.



Hareketten yapılan yazılı açıklamada, rejim ve Hizbullah birliklerinin Zebedani ilçesine düzenlediği saldırıların durdurulması için İran heyetiyle görüşüldüğü, ancak Şam'ın Lübnan sınırındaki ilçesinde bulunan muhalif savaşçıların ve sivillerin burayı terk etmesi konusunda ısrar etmesi üzerine müzakerelerin durdurulduğu belirtildi.

Müzakerelerin "Zebedani'nın sınırlarını ve Hareketin sorumluğunu aştığı ve tüm Suriye'nin meselesi haline geldiği" ifade edilen açıklamada, "Zebedani, Suriye'nin mezhepsel olarak bölünmesi projesinin önündeki en büyük kayadır. İran heyetinin, ilçedeki muhaliflerin kenti terk etmesinde ısrar etmesi Şam çevresi ve Lübnan sınırındaki bütün bölgeleri Sünni arındırma planıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Suriye'deki tüm muhalif gruplara "özellikle Şam ve çevresi olmak üzere bütün cepheleri harekete geçirmeleri" çağrısı yapıldı.

Öte yandan, AA muhabirine konuşan, Ahrar'uş Şam Hareketi'nin Basın Sorumlusu Ahmed Karaali, İran heyetinin Zebedani'deki sivillerin yanı sıra muhalefetin kuşatması altındaki Şii nüfusun yaşadığı Fua ve Keferya köylerinin de boşaltılarak, burada yaşayan sivillerin başka yerlere göç ettirilmesini istediğini, bunun ise mezhepsel bir göç planı olduğunu söyledi.

"Hareketin bu konuda tek başına karar veremeyeceğini ve böylesi bir kararda bütün muhalif grupların yanında alimlerinde rol alması gerektiğini" aktaran Karaali, "Ahrar'uş Şam'ın, müzakerelere muhaliflerin Fua ve Keferya köylerine saldırıları durdurmasına mukabil rejim ve Hizbullah'ın da Zebedaniye saldırmaması ve bölgelerde ateşkes yapılması niyetiyle gittiğini" ifade edildi.

Kaynak: AA