Sincaplar Da Yangın Söndürecek

1998 yılında ormanlık alanlarda devriye amaçlı kurulan Sincap Motorize Ekipler motorlara takılan aparatlar ile artık küçük çaplı yangınlara da müdahale edebilecek.

Sincaplar Da Yangın Söndürecek
Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bu yıl ilk defa yangın söndürme motosikleti uygulamaya konuldu. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde ilk kez 1998 yılında oluşturulan Motorize Sincap Ekipleri artık orman yangınlarında ilk müdahale aracı olarak da kullanılacak. Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından örnek bir çalışmaya imza atıldı. Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu, Sincap Motorize Timindeki 2 adet motosikleti modernize ederek olası bir yangında ilk müdahaleyi yapabilecek kapasiteye getirildiğini söyledi.



Yapılan teknik eklemelerle orman teşkilatı bünyesinde geçtiğimiz yıllarda devriye amaçlı görev yapan Motorize Sincap Ekipleri’nin artık orman yangınlarında ilk müdahale aracı görevi de yapacağını belirten Kazakoğlu, “Milas Orman İşletme Müdürlüğü emrinde 5 motosikletten oluşan Motorize Sincap Timindeki 2 motosiklet yangına ilk müdahale yapabilecek şekilde modernize edildi. Yeni yapılan düzenlemede, Makine Mühendisleri tarafından projesi yapıldıktan sonra proje onaylandı. Onaylanan proje ile motor vizeden geçtikten sonra trafik tescilde ruhsata işlendi” dedi.

Motosikletin üzerinde yangın söndürme ekipmanının yanı sıra siren ve ses düzeninin de bulunduğunu ifade eden Kazakoğlu, “Yangın söndürmek için motosikletin üzerinde 20 litrelik su tankı ve 20 litrelik köpük tankı bulunuyor. İtici gaz olarak basınçlı azot gazından yararlanılıyor. Basınçlı azot gazı köpük ve suyu karıştırarak basınçlı bir şekilde alevlere sıkılmasını sağlıyor. Motosikletin kapasitesi 4 dakika süresince 100 metre kare alanı söndürebilecek şekilde tasarlanmış. Motosiklet ile daha çok yeni başlayan yangınlarda veya piknikçilerin söndürmeden bırakıp gittiği piknik ateşlerinde kullanılması planlanıyor. Hazırlanan sistem toplamda 60 kilogram civarında” dedi.

Kazakoğlu, Milas’ta yaklaşık bir ay önce başlatılan uygulamanın daha önce İzmir, Muğla ve Fethiye’de kullanılmaya başlanıldığını söyledi.

Kaynak: İHA