Eğimli Arazideki Buğdaylar Kosayla Biçiliyor

Kütahya’nın deniz seviyesinden 860 metre yükseklikteki ilçesi Simav’da hububat hasadı tüm hızıyla sürüyor. Bereketli topraklarıyla ünlü Simav Ovasında hububat hasadı biçerdöverlerle yapılırken eğimli arazilerdeki hububatlar eski tarım aletlerinin başında gelen Orak ve Kosa ile biçiliyor.

Eğimli Arazideki Buğdaylar Kosayla Biçiliyor
45 yıldır Kosayla buğday biçen Simav’lı Yüksel Dönmez (59), biçerdöverlerin giremediği eğimli arazilerdeki buğday ve arpaların ilçede Kosa ve orak yardımıyla biçildiğini söyledi.



45 yıldır bileğinin gücüyle kosa ile hububat biçtiğini ifade eden Dönmez,” Kosa ile buğday veya arpa biçmek zor bir iştir. Ancak eğimli arazilerde biçer döverler çalışmadığı için tarla sahipleri böyle günlerde bizi bulur ve yövmiyemizi vererek hububatını biçtirir. Bizlerde bunun karşılığında 40 derece sıcaklıkta güneşin altında alın terimizle helalinden para kazanırız” dedi.

Kosa ve orakla yapılan biçmenin buğday ve arpada biçerdöverlere nazaran daha az dane kaybına yol açtığına vurgu yapan Dönmez, “Biz önden kosa ile buğdayı biçeriz, tarla sahibi de arkamızdan deste yapar. Daha sonra bu desteler tarlaya en yıkan bir yerde harmanlanır. Batöz makinesiyle de dana ve sapı birbirinden ayrılır. Simav’da eğimli arazilerdeki hasatlar yıllardır bu yöntemlerle yapılır. Düz ovada ise hasatlar biçerdöverlerle yapılır. Kosa veya orak eskiden kalma yöntem olsa da bizim ekmek kapımız olmaya devam ediyor. Bu durumdan son derece memnunuz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA