Sıcaklar Anemi Hastalarının Ağrı Krizlerini Artırıyor

Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği (HATODER) Başkanı Burhan Kerimoğlu, orak hücre anemi hastalarının aşırı sıcaklarda vücutlarının su kaybına uğramasından dolayı ağrı krizlerine yakalanma sıklığında önemli bir artış gösterdiğini belirtti.

Kerimoğlu, yaptığı yazılı açıklamada son günlerde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı orak hücre anemi hastalarını daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Orak hücre anemi hastalarının rakımı yüksek yerlerde yeteri miktarda oksijeni vücutlarına alamadıklarından alyuvarlarının oraklaşmasına sebep olduğunu ifade eden Kerimoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

''Kanın damarlarda rahat hareket edememesi hastaların ağrı krizi şiddetlerinde artış gösterir. Bu hastalarımız rakımı yüksek olan yerleri serinlemek için tercih etmemeli ve bu konuda hassasiyet göstermelidirler. Orak hücre anemi hastaları aşırı sıcaklarda vücutlarının su kaybına uğramasından dolayı ağrı krizlerine yakalanma sıklığında önemli bir artış göstermektedir. Aşırı sıcaklar sağlıklı insanlarda bile terlemeyle dışarı atılan su kaybının fazla yaşanmasından dolayı kişilerde halsizlik ve yorgunluk gözlenir. Vücuda alınan oksijen istenilen düzeyden azdır, kaldı ki orak hücre anemi hastaları bu olayı çok daha fazla yaşanmakla birlikte sıcaklarda vücudun aşırı su kaybetmesi karşısında kan akışı yavaşlayarak, alyuvarların vücuda yeterince oksijeni taşıyamamasına sebep olur.''

Kerimoğlu, orak hücre anemi hastalığının yoğun olarak görüldüğü Hatay, Adana ve İçel gibi illerde yaşayan orak hücre anemi hastalarının gerekmedikçe sıcak havalarda dışarı çıkmamaları, güneşte kalmamaları, su kayıplarını önlemeleri, yorulmamaları ve gün içerisinde bol bol sıvı alarak kan dolaşımlarını rahatlatmalarının oldukça önem arz ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA