Geniş Göbek Fıtığına Yamalı Çözüm

Antalya’da yaşayan 55 yaşındaki Cuma Yarar, 1 yıl içinde 2 bağırsak deliği ve bir fıtık ameliyatı geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamadı. Yarar’ın iki ay önce nükseden karın duvarındaki geniş fıtığı, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 30 santimetre büyüklüğündeki yama yöntemi ile tedavi edildi.

Geniş Göbek Fıtığına Yamalı Çözüm
Antalya’da yaşayan turizmci Cuma Yarar, yaklaşık 1 yıl önce şiddetli karın ağrısı nedeniyle ambulansla özel bir hastaneye kaldırıldı. 20 gün yoğun bakımda kalan Yarar’ın 12 parmak bağırsağının delik olması nedeniyle 2 ameliyat geçirdi. Hastaneden taburcu olan Yarar’da 6 ay sonra fıtık oluştu. Özel bir hastanede fıtık ameliyatı olan Yarar’ın fıtığı 2 ay önce yeniden nüksetti. Hastane hastane dolaşmaya başlayan Yarar’ın geniş fıtığını görenler ameliyata yanaşmadı. Yarar son olarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Tahir Oluç’a başvurdu. Bir dizi tetkik yapılan Yarar’a Oluç ve ekibi tarafından 1.5 saatte fıtığı 30 santimetrelik yama yöntemi ile tedavi edildi.

“1 YILDA 3 AMELİYAT OLDU”

55 yaşındaki turizm çalışanı Cuma Yarar, yaklaşık 1 yıl önce şiddetli karın ağrısıyla apar topar hastaneye kaldırıldığını ve ambulansa bindikten sonrasını hatırlamadığını aktardı.

20 gün yoğun bakımda kaldığını dile getiren Yarar, “ 12 parmak bağırsağım delinmiş. Bir dizi operasyon geçirdim. Ardından 6 ay sonra fıtık ameliyatı geçirdim. Göbeğimdeki fıtığa normal yama ile operasyon yapıldı. Ama tutmadı. Yine hastane hastane gezmeye başladık. Doç. Dr. Mehmet Oruç’a başvurduk. 2 kez bağırsak delinmesi, birde fıtık ameliyatı geçirdim ama sağlığıma kavuşamadım. Son ileri büyüklükte oluşan fıtığım, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yama yöntemiyle yapılan ameliyatla tedavi edildi” diye konuştu.

“GENİŞ FITIĞA YAMA YÖNTEMİ”

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Tahir Oruç, Cuma Yarar isimli hastanın ilerlemiş geniş nüks fıtık teşhisiyle kendilerine başvurduğunu hatırlattı.

Hastasının geniş bir fıtığı olduğunu aktaran Dr. Oruç, “ Bir çok hastane, özel bir yama olmaması sebebiyle hastayı refüze etmiş. Biz hastane olarak bu tür ameliyatları sürekli yapıyoruz. Karın duvarı fıtıkları bir çok sebeple olabiliyor. Hastamızın fıtığı ise bağırsağından geçirdiği bir dizi ameliyatının ardından oluşmuş. O nedenle olağan çok geniş bir fıtıktı. Fıtık tedavisinde laparoskopik veya açık ameliyat yapıyoruz. Büyük bir fıtık olması nedeniyle hastamızın vücut fizyolojisine uygun yamaları kullandık. Yaklaşık bir A4 kağıdı büyüklüğünde bir yama ameliyatını 1.5 saatte gerçekleştirdik” dedi.

“KARIN DUVARI ONARILDI”

Hastasının ameliyatının zorluğundan bahseden Doç. Dr. Oruç, “ Hastamızın ameliyatının zor olmasının nedeni karın duvarını kapatmaktan güçlükten kaynaklanıyor. Karın duvarının kapatılmasının zorluğundan dolayı özel malzemeler kullanılması gerekiyor. Hastamızın karın duvarını onardık. Hastamızın kendine dikkat etmesi ve ağır kaldırmaması gerekiyor.

58 yaşındaki ev hanımı Gül Yarar, eşinin28 Haziran 2014 tarihinden aniden rahatsızlandığını aktararak, özel bir hastaneye götürüldüklerini ve eşinin bağırsak delinmesi nedeniyle birkaç ameliyat geçirdiğini söyledi.



“GENİŞ FITIĞI KİMSE AMELİYAT ETMEK İSTEMEDİ”

Eşinin bu hastanede 20 gün yoğun bakımda kaldığını ve birde anjiyo olduğunu ifade eden Yarar, “ Tabucu edildikten sonra eşimde büyük bir fıtık meydana geldi. Fıtık nedeniyle eşim sağlık sorunları yaşamaya başladı.

Ardından hastane hastane dolaştık. Yarı özel hastane ameliyatı yaptı. Ama fıtık tekrar nüksetti. Tekrardan bir araştırma yaptık. Eşimin fıtığı büyük olması nedeniyle kimse ameliyat yapmak istemedi. Eşimin karnının şeklini gören geri çekiliyordu. Bazı yerler özel bir yama gerektiğini ve ücretinin yüksek olduğunu söylediler. Bizde uzun araştırmadan sonra Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurduk” dedi.

Eşine Doç. Dr. Mehmet Tahir Oluç tarafından yapılan bir dizi tetkikin ardından ameliyat yapılmasına karar verildiğini belirten Gül Yarar, “ Ameliyat başarılı geçti. Şuan sağlık durumu iyi. Bu kadar sık ameliyat olan eşim uzun sürede sağlığı daha da iyi hale gelecek inşallah” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA