DİSK, Kamu Çalışanları Toplu Sözleşmesini Değerlendirdi

DİSK Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, kamu çalışanları toplu sözleşmesiyle ilgilibasın açıklaması yaptı.

DİSK, Kamu Çalışanları Toplu Sözleşmesini Değerlendirdi
DİSK Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner sendika binasında yaptığı açıklamada, 6289 sayılı kanunla değişik 4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları kanunu gereğince, iki yılda bir yapılan sözde toplu Sözleşme görüşmelerinin 3 Ağustos 2015 tarihinde başladığını hatırlattı. Başaraner, 2 milyon dolayındaki emekli ile emekli dul yetimin 2016, 2017 yıllarında alacakları maaş artışlarının belirleneceği görüşmeleri istifa etmiş yetkisiz hükümetin yürütüyor olmasının, görüşmelerin meşrutiyetini tartışır hale getirdiğini kaydetti.

Başaraner, "Görüşmelerin sakat olmasına yol açan tek sıkıntı yetkisizlik değildir. Zira Toplu Sözleşmenin dayandırıldığı 4688 sayılı yasa ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırı içeriği ile özgür toplu sözleşme hakkı önünde engel teşkil ettiği gibi, emeklilerin haklarının düzenlendiği sözde Toplu Sözleşme Masasında emeklilerin temsil edilmemesi de bir başka sıkıntıdır. Emeklilerin kendi sendikaları tarafından temsil edildikleri, uluslararası standartlara ve sözleşmelere uygun, kamu çalışanları sendikalarıyla yapılan sözleşmeden bağımsız, gerçek bir TİS masası kurulmalı, bunun için gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır" dedi.

TALEPLERİNİ SIRALADI

Önemli taleplerinin, birbirlerinden farklı alanlar olan kamu çalışanları ile emeklilerin haklarının ayrı sözleşmeleri yapılarak düzenlemesi olduğunu belirten Başaraner şöyle konuştu:

"Bu talebimiz için mücadelemiz devam ediyor olsa da bugün için yapılacak olan toplu sözleşme masasında yer almak ve aşağıdaki taleplerimizi ilgili yerlere iletmek üzere, mücadelemiz devam edecektir. Tüm ek ödemeler emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır. Çalışanlara verilen banka promosyonları aynı şartlarla tüm emeklilere de verilmelidir. Anayasa Mahkemesinde kazanılan, otuz yılı aşan hizmetler için ikramiye ödenmesi kararının, karar tarihinden önce emekli olanları kapsaması için yasal düzenleme yapılmalıdır. TİS sonuçlarından etkilenen sendikamız üyesi emekliler ile emekli dul ve yetimler adına sendikamız TİS masasında yer almalıdır. 2013 yılında MEMUR-SEN’le imzalanan Toplu Satış Sözleşmesi sonucu memur emeklilerinin alamadıkları 2014 yılı enflasyon farkında kaynaklı kayıpları karşılanmalıdır. TİS görüşmelerinde, emekli maaşları için günün koşullarında insanca yaşamaya yetecek bir alt rakam belirlemeli ve tüm maaşlar bu rakama çekildikten sonra, belirlenen oranlar eklenmelidir. Ayrımsız tüm emekli maaşları ülkenin yaşam koşullarıyla uyumlu hale getirilmeli, bunun için gerçek bir intibak yasası derhal çıkarılmalıdır."
Kaynak: İHA