Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgün Açıklaması

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Recep ǖzgün, "LJoğŸunlukla fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalar için epiduroskopi günümüzde en ideal tedavi yöntemi olarak düşŸünülmektedir" dedi.

ǖzgün, yaptığŸı yazılı açıklamaya göre, epiduroskopi, son yıllarda gelişŸmişŸ ülkelerde daha sık kullanılmaya başŸlanan bir teşŸhis ve tedavi yöntemi olduğŸunu belirtti.

Omurganın arkasında yukarıdan aşŸağŸı uzanan, omurilik ve sinirlerin içinde yer aldığŸı bir kanal (spinal kanal) bulunduğŸunu dile getiren ǖzgün, "Bu kanal içindeki omurilik ve sinirlerin etrafı dura adı verilen güçlü bir zar ile çevrilmişŸtir. Bu güçlü zarın dışŸ kısmı epidural alan olarak isimlendirilir. Epiduroskopi endoskopik olarak bu zarın (duranın) dışŸındaki epidural alana bakmak demektir. Bu epidural alanda sinirlerin duradan çıkışŸ yerleri (sinir kökleri) yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

ǖzgün, epiduroskopi sisteminin omurga kanalının en alt bölgesindeki çok ufak bir cilt kesisiyle ince bir fiberoptik kamera sisteminin epidural bölgeye ulaşŸması ve bu bölgedeki yapıların görüntülenmesi ve gerekirse müdahale edilmesini sağŸlayan bir sistem olduğŸunu ifade ederek, epidural mesafedeki yapışŸıklıkların temizlendiğŸini, sinirin rahatlatıldığŸını ve beraberinde ilaç uygulamaları yapılabileceğŸini kaydetti.

Epiduroskopinin ameliyat gerektirecek kadar büyük olmayan ancak inatçı bel ve bacak ağŸrılarına neden olan bel fıtığŸı ve sinir sıkışŸmalarında kullanıldığŸını belirten ǖzgün, şŸunları anlattı:

"LJoğŸunlukla fizik tedavi uygulamaları ve ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalar için epiduroskopi günümüzde en ideal tedavi yöntemi olarak düşŸünülmektedir. Ayrıca, epiduroskopi ile öncesinde bel bölgesinden ameliyat olmuşŸ ancak şŸikayetleri geçmemişŸ hastalar da çok fayda görmektedir."

Kaynak: AA