Yunanistan'da Erken Seçime Doğru

ATİNA – Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak erken seçim öncesinde kamu araştırmaları sonuçlarına göre oy oranlarında büyük düşüş olduğu gözlenen Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Demokratik Sol (DİMAR) partisinin seçimlere ortak listesiyle katılma kararı aldıkları bildirildi.

PASOK lideri Fofi Gennimata ve DİMAR Başkanı Thanasis Theoharopulos, düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki partinin seçim programlarında birçok ortak nokta bulunduğunu belirterek, seçimlere “Demokratik Güç Birliği” adı altında birlikte katılacaklarını açıkladı. Gennimata ve Theoharopulos, seçimlerden sonra her iki partinin de kendi yapılarını ve görüşlerini sürdüreceğini bildirdi.

DİMAR’ın PASOK ile işbirliğine gitmesi, aralarında eski DİMAR Başkanı Fotis Kuvelis’in de bulunduğu bir grup partili tarafından tepkiyle karşılandı. Kuvelis, son parti kurultayında belirlenen programın PASOK ile işbirliği yapılmasına siyasi açıdan engel teşkil ettiğini savundu.

DİMAR Merkez Komitesi üyesi 31 kişinin imzasıyla yayımlanan açıklamada da PASOK ile işbirliği konusunda alınan kararın komitenin çoğunluğunun görüşünü temsil etmediği ifade edildi.

- PASOK'tan Papandreu'ya teklif

Öte yandan, Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Gennimata’nın daha önce PASOK’un eski lideri Yorgo Papandreu’nun kurduğu KIDISO’ya da (Demokratik Sosyalist Hareket) işbirliği teklifinde bulunduğu ancak Papandreu’nun bunu kabul etmediği bildirildi.

Papandreu'nun başkanlığındaki PASOK, 2009 seçimlerinde yüzde 43'ün üzerinde oy oranıyla iktidara gelmişti. Ekonomik krizin patlak vermesinin ardından istifa ederek ülkenin yönetimini Lukas Papadimos başkanlığında kurulan işbirliği hükümetine devretmek zorunda kalan Papandreu, 25 Ocak'taki erken genel seçimler öncesinde PASOK’tan ayrılarak kendi kurduğu KIDISO ile seçimlere katılmıştı.

KIDISO seçimlerde yüzde 2,47 oyla yüzde üçlük barajın altında kalarak meclis dışında yer almış, PASOK yüzde 4,68 oy alarak 13 milletvekili çıkarmıştı.

Kaynak: AA