Verçenik'te Ki Zafer Tırmanışına Kar Ve Sis Engeli

Gümüşhaneli dağcılar Kaçkar Dağlarının 3 bin 711 metre rakımlı Verçenik zirvesine Zafer Bayramı tırmanışı gerçekleştirdi. Sporcular yağış ve sis nedeniyle zirveye 150 metre mesafe kala tırmanışı sonlandırdı.

Verçenik'te Ki Zafer Tırmanışına Kar Ve Sis Engeli
Karadenizin en yüksek dağlarından olan Kaçkar Dağları Verçenik Zirvesine yapılan iki günlük kamplı tırmanışa Türkiye Dağcılık Federasyonu Gümüşhane İl temsilciliğine bağlı 16 lisanslı sporcu katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gümüşhane İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla 29 Ağustos sabahı Gümüşhane’den hareket eden sporcular 6 saatlik araç yolculuğunun ardından Kaçkar Dağları’nın 3 bin 711 metre yüksekliğindeki Verçenik Tepesi eteklerine ulaştı. Burada bulunan Sarıkaban yaylasında kamp kuran ekip, günün ilerleyen saatlerinde etkili olan sis ve aralıklı olarak şiddetli yağmur altında geceyi geçirdi.

Etkinliğin ikinci günü sabahın erken saatlerinde ekipten ayrılan 8 sporcu iki saatlik bir yürüyüşün ardından 3 bin 100 metredeki Kapılı Göller olarak adlandırılan bölgeye ulaştı. Burada kısa bir mola veren sporcular, tırmanış öncesi ilk sürpriz olan taze kar birikintileri ile karşı karşıya kaldı. Akşamdan yağan karın erimesi nedeniyle ıslanan kayalık ve çamurlaşmış toprak zemin üzerinde zirve tırmanışına başlayan sporcular zorlu parkurda güçlükle ilerledi. Klasik rota üzerinde sürdürülen tırmanışta, birinci kapı ve ipli tırmanış gerektiren geçitlerin ardından 3 bin 650 metredeki ikinci kapıya tırmanıldı.

Saat 11.30 sıralarında ulaşılan ikinci kapıda bir süre mola veren ekip, akşamdan yağan karın erimesi nedeniyle ıslanmış olan kayalıkların tehlike arz ettiğini, dağın eteklerinden yükselen sisin de sporcu sağlığı açısından risk oluşturacağını göz önünde bulundurarak tırmanışı sonlandırmaya karar verdi. İkinci kapıda bayrak ve flamalarla hatıra fotoğrafı çektiren grup, yaşanan terör olaylarında hayatını kaybeden şehitler için dua ederek dönüşe geçti.

Düzenlenen tırmanışla ilgili bilgi veren Türkiye Dağcılık Federasyonu Gümüşhane İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, iki günlük programı 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında, vatanı için hayatını kaybeden şehitleri anmak için düzenlediklerini belirterek, “Türkiye dünyanın en güzel ülkesi. Burayı da bizlere vatan olarak bırakan ecdadımız, her karış vatan toprağını kanlarıyla suladı. Onların torunları da vatanının, milletinin ve bayrağının ilelebet payidar kalması için canlarını seve seve veriyor. Bizlerde bu özel günde onları anmak ve şükranlarımızı dile getirmek için böyle bir etkinlik düzenledik. Yaklaşık 6 saat süren bir tırmanışın ardından ikinci kapıda sporcu sağlığını ön planda tutarak tırmanışımızı sonlandırdık. Hatıra fotoğrafları çektirip şehitlerimiz için dua ettik. Bu vesile ile etkinliğimize verdikleri desteklerden dolayı Gençlik ve Spor Bakanlığı Gümüşhane İl Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Tüm halkımızın Zafer Bayramı kutlu olsun” dedi.

Kaynak: İHA