Odunpazarı Büyük Taarruz'un Başladığı Topraklarda

Odunpazarı Belediyesi tarafından organize edilen “Direniş, Diriliş, Kurtuluş Metristepe’den Kocatepe’ye” yürüyüşünde sona yaklaşılıyor. 26 Ağustos tarihinde Ankara 1. Meclis’in önünde başlayan etkinliğin 5’inci günü Afyon’da tamamlandı.

Odunpazarı Büyük Taarruz'un Başladığı Topraklarda
Programın 4’üncü gününde; Sakarya Şehitliği ve Anıtı, Dua Tepe, Zafer Tepe ve Alagöz Karargâh Müzesini ziyaret eden ekip, buradan Afyon iline geçerek “Kocatepe ve Çiğiltepe’yi” ziyaret etti. Yürüyüş programı kapsamında ekip ilk olarak Afyon’nun güneybatısında yer alan, 27 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e verdiği sözü yerine getirememenin üzüntüsü sonucu intihar eden 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılan Çiğiltepe Şehitliği’ni ziyaret etti.

ALBAY REŞAT ANLATILDI

Çiğiltepe ziyareti sırasında akademisyenler tarafından Albay Reşat ve burada yaşanan olaylar ile ilgili bilgi verildi.

Albay Reşat’ın intiharı ile ilgili yaşanan olay yürüyüş ekibine anlatıldı. 27 Ağustos 1922 tarihinde yaşanan olayda, Atatürk Albay Reşat’a telefon ederek “Niçin hedefinize (Çiğiltepe’ye) vasıl olamadınız?” demesinin ardından Albay Reşat, “Yarım saat sonra hedeflere vasıl olacağız” dedi.

Fakat hedefler istenilen saatte alınamadı. Bunun üzerine Albay Reşat, Atatürk’e, “Yarım saat zarfında size o mevkileri almak için söz verdiğim halde, sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam” diyerek intihar etti. Kahraman Türk askerleri komutanlarının acısıyla Çiğiltepe’yi 15 dakika içerisinde alarak tarihe geçmiş oldular.

BÜYÜK TAARRUZ’UN BAŞLADIĞI YER

Çiğiltepe’deki duygulu dakikaların ardından ekip, Anadolu’nun ve Türk Ulusunun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un başladığı Kocatepe’ye doğru yola çıktı. Marşlar eşliğinde yürüyen ekip, Kocatepe’ye ulaşarak burada yaşananlar ile ilgili bilgi aldı. Kocatepe Anıtı, 26 Ağustos 1922 sabahı Afyon Kocatepe’de başlayıp 9 Eylül 1922 günü İzmir’de sona eren, Türk vatanını Yunan işgalinden kurtaran Büyük Taarruz’da şehit düşen subay ve Mehmetçiklerin aziz hatıralarını yaşatmak amacıyla İzmir-Afyon-Antalya karayolu kavşağındaki tepe üzerinde yaptırılmıştır. 100 subay ve 400 erin adının yer aldığı mezarlık bölümünü de ziyaret eden ekip konaklamak üzere Kocatepe Anıtı’ndan ayrıldı.
Kaynak: İHA