Karayemiş, Sinir Yatıştırıyor

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Bölgesi’nde ‘taflan’ olarak adlandırılan karayemiş meyvesinin mide, bağırsak, bronşit rahatsızlıklarına iyi geldiğini, aynı zamanda sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunduğunu söyledi.

Karayemiş, Sinir Yatıştırıyor
Prof. Dr. Turan Karadeniz, bölgede genel anlamda ‘taflan’ olarak bilinen, bazı yörelerde ‘Laz kirazı’ ve ‘Gürcü kirazı’ olarak da adlandırılan karayemiş meyvesinin sinir hastalıklarını yatıştırmada birebir etkisi olduğunu belirtti.

Karadeniz, “Karayemiş meyvesi mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir diyet meyvesidir. Karayemiş aynı zamanda sinirleri yatıştırır, bulantıyı kesicidir, bronşite şifalı gelir, spazm gidericidir, aybaşı gecikmelerinde kullanılır” dedi.

YAPRAĞI DA ÇEKİRDEĞİ DE ECZANE GİBİ

Karayemişin yapraklarının da sağlığa yararlı olduğunu kaydeden Karadeniz, şöyle konuştu: “Karayemiş yapraklarında şeker, tanen, kalsiyum oxalat ve prulourosi isimli cyanogenetik bir glikozit bulunur. Taze yapraklarından su buharının destilasyonu ile elde edilen taflan suyu (Aqua laurocerasi) cyanitik asit taşır ve öksürük kesici etkiye sahiptir ve antispazmatik olarak kullanılır. Bu sıvı sıtmanın giderilmesinde ve kanayan yaralarda kanın durdurulmasına, sarılık hastalığının giderilmesinde yararlıdır. Taze yapraklarından elde edilen sıvı su ile 3-4 misli çoğaltılarak, günde 3 kere yarım bardak içilmeye devam edilirse mide ülserini iyileştirmektedir. Çekirdeğin içerisindeki bademi, böbreklerde taş düşürücü olarak, tansiyon ilacı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çekirdek içinin şeker hastalarına iyi geldiği belirtilmektedir. Bu amaçla çekirdekleri toz haline getirilerek 2 çay kaşığı sabah akşam yarım bardak suya karıştırılarak içilirse şekerin düşmesine yardımcı olur.”
Kaynak: İHA