ESOGÜ Hastanesi Eskişehir'de Bir İlki Daha Gerçekleştirdi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde, kardiyoloji alanındaki en ileri tedavi yöntemlerinden biri olan ve ülkemizde yalnızca birkaç merkezde yapılabilen “Transkateter Paravalvuler Kaçak Kapatılması” işlemi ilk kez hastaların hizmetine sunuldu.

ESOGÜ Hastanesi Eskişehir'de Bir İlki Daha Gerçekleştirdi
ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı tarafından lokal anestezi altında ve narkoz verilmeden gerçekleştirilen operasyonda, açık ameliyat yapılmaksızın anjiyografi yöntemiyle 74 yaşındaki bir hastanın protez kalp kapağındaki yırtık ameliyatsız kapatıldı. Hastaneden yapılan açıklamada, operasyonun ardından şikayetleri düzelen hastanın 24 saat içinde normal yaşamsal aktivitelerine döndüğü kaydedildi. Açıklamada 3 yıl önce mitral kalp kapağı ameliyatla değiştirilmiş olan hastada, değiştirilmiş kapak etrafında oluşan yırtığa bağlı şiddetli nefes darlığı ve çabuk yorulma yakınmaları olduğu ve yırtığı kapatmak için ikinci kez açık ameliyatın çok yüksek riskli olması dolayısıyla anjiyografik yöntemin kullanıldığı belirtildi.

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Yazıcı, “Eskişehir’de ilk defa uygulanan ve protez kalp kapağı kaçaklarının ameliyatsız tedavisi olarak da adlandırılan ‘Transkaeter Paravalvuler Kaçak Kapatılması’ işlemi, ameliyatı yüksek riskli protez kalp kapağı yırtığı, deliği olan hastalara yeni ve etkili bir tedavi imkanı sağlıyor. Hastalar kapaktaki deliğin kapatılması işleminden kısa süre sonra ayağa kalkabiliyor ve normal günlük yaşamlarına dönebiliyor. Paravalvuler kaçak kapatılması işlemi kasık bölgesinden koroner anjiyografiye benzer bir şekilde kasık atardamarı (femoral arter) ve kasık toplardamarı (femoral ven) yoluyla uygulanıyor. Özel kateter ve tellerle sol kulakçık ve sol karıncık içerisine ulaşılıyor. Ardından mantara benzer özel bir cihaz protez kapak etrafındaki deliğe yerleştirilerek yırtık kapatılıyor. İşlemle ilgili hastaların vücudunda herhangi bir ameliyat yarası kalmıyor ve hastaların operasyon sonrası kısa sürede taburcu edilmeleri mümkün olabiliyor. Paravalvuler kaçak kapatılması işleminin en önemli avantajı ise açık ameliyattan çok daha düşük riskle yapılabilmesi ve tam bir tedavi imkanı sağlayabilmesi” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA