Ed Van Cise Açıklaması 'Dünya Çok Daha Uzun Süre İnsanlara Yaşam Koşulları Sunmayacak'

NASA’da Uçuş Direktörü ve Operasyon Müdürü Ed Van Cise, Dünya’nın çok daha uzun süre devam etmeyeceğini ve bunun karşısında Jüpiter’in iyi bir varış noktası olabileceğini savundu.

İzmir’de yayın yapan bir yerel gazeteye verdiği röportajda, "Yer Kontrol Merkezi’nde uçuş komutanısınız. Görev yaptığın esnada çok ciddi bir problemle karşılaştınız mı?" sorusu üzerine Ed Van Cise, "Ciddi problemlerle karşılaştığımız oldu. Hayatı ciddi derecede tehdit edecek kadar büyük olan problemlerin neler olduğunu, bunlara karşı nasıl reaksiyon vermemiz gerektiği konusunda çok uzun süre ve çok eğitimler alıyoruz. Bizim için en önemli durum hayatı ciddi derece tehdit eden durumlardır. Böyle durumlarla birkaç defa karşılaştık. Mesela birkaç hafta önce yörüngede dolaşan küçük parçacıklar, potansiyel olarak, Soyuz Uzay Aracını tehdit ediyordu. Onun için görev yapan personeli Soyuz Uzay Aracının içine yerleştirdik. Ve bu durumu sorun yaşamadan atlattık. Ve yine 2 buçuk yıl önce astronotların uzay yürüyüşünden sorumluydum. İş planladığımız gibi gitmedi ve işin planlandığı gitmemesi bu uzay yürüyüşünün tarihteki en uzun 3. uzay yürüyüşü olmasına vesile oldu. Bu da önemliydi. Önceliğimiz personelin güvenliği" dedi.

"En uzun 3. uzay yürüyüşünün yapılmasına neden olan problem neydi" sorusuna ise Ed Van Cise şu yanıtı verdi:

"IV-18 olarak adlandırılıyor bu bahsettiğim görev. Görevin içeriği; güç destek kutusu sökülecek ve yerine yeni güç destek kutusunun takılmasını içeriyordu. Ama eski kutunun çıkartılması 6 buçuk saat kadar sürdü. Kutuyu bağlayan düzeneklerde iki tane vida yuvası var. Yuvalardan biri zarar görmüştü. O yüzden çıkmasında problem oldu. Görev ikinci bir boyut kazandı. Öncelikle zarar gören yuvanın temizlenmesi gerekiyordu. Sonra yeni güç destek kutusunun takılması gerekiyordu."

Zarar gören yuvaların nasıl temizlendiğiyle ilgili soruya ise Ed Van Cise, "Zarar gören yuva, diş fırçasıyla temizlendi. Eskisinin çıkarılıp yenisinin takılması iki uzay yürüyüşü ile mümkündü. Tüm bunların toplamı 14 saatte gerçekleşti. Normalde bu görevin süresi ortalama 2 saatti" cevabını verdi.

Mars’a gidilme amacıyla ilgili soru üzerine de Ed Van Cise, "Birincisi insanın doğasında var. Çünkü insan ırkı keşfetmeye odaklıdır. Sürekli yeni keşifler yapar. İkincisi de bilimsel anlamda gezegenlerin gelişiminin nasıl olduğunun daha iyi anlaşılması için.  Belki de Dünya’nın evrimini anlama konusunda bir başka gezegene gitmek bize kolaylık sağlayabilir. Ve maalesef Dünya çok daha uzun süre insanlara yaşam koşullarını sunmayacak. Bu da bir başka neden" ifadelerini kullandı.

Dünya’ya karakteristik olarak en yakın gezegenin Plüton mü olduğuyla ilgili soruya ise Ed Van Cise, "Hayır. Plüton değil. Jüpiter gibi duruyor. Jüpiter’in Europ isimli bir uydusu var. Özünde sıvı formda su olduğu düşünülüyor. Güneş’ten uzaklaşıyoruz. Jüpiter’in de büyük bir kütlesel çekim gücü var ve gelecek olan göktaşlarından bizi koruyabilir. Zararlı şeylerden koruyabilir. Çok büyük bir varış noktası olabilir" yanıtını verdi.
Kaynak: İHA