Zerzevan Kalesi Tarihe Işık Tutacak

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıkta olan ve Roma İmparatorluğu döneminde "Askeri üs" bölge olarak kullanılan Zerzevan Kalesi’ndeki arkeolojik çalışmalar sürüyor. Zerzevan Kalesi’nde yapılan çalışmaları inceleyen Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı, çalışmanın Diyarbakır tarihine ışık tutacağını söyledi.

Zerzevan Kalesi Tarihe Işık Tutacak
Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’nde geçen yıl başlatılan arkeolojik kazılar devam ediyor. İlçeye 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında 60 dönümlük alan üzerindeki Zerzevan Kalesi’nde, 12 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, kilise, saray, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl, silah depoları ve 54 su sarnıcı bulunuyor. Kaledeki kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla dünya tarihi açısından önemli verilere ulaşılması beklenirken, çalışmaların ülke turizmine katkı yapması amaçlanıyor.

İncelemelerin ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çınar İlçe Kaymakamı İsmail Şanlı, Zerzevan Kalesi’ndeki çalışmaların uzun yıllar süreceğini söyledi.

Kaymakam Şanlı, "Çalışmalarla ortaya çıktıkça hem tarihe hem de bölgenin turizmine önemli katkılar sağlayacaktır. Klasik bir askeri garnizon olarak kurulan bir bölgedir. Güzel bir kışla seçilmiştir. Diyarbakır’ın Güney istikametindeki son doğa savunma hattı ile konuşlandırılmıştır. Diyarbakır surları dünya UNESCO miras listesinde buradaki surlarda onların 3’te biri kadar büyüklüktedir. Diyarbakır açısından aslında önemlidir. Bin 500 metre uzunluğunda garnizon surlarla çevrilidir. Hatta Diyarbakır surlarından daha yüksek ve büyük olmak üzere konuşlanmıştır. Bu bölge Diyarbakır’ın tarihine ışık olacaktır. Heyecanlandıran bir çalışma oluyor. İlçenin tanıtımında ve ekonomisinde önemli bir yer tutacaktır" dedi.

Öte yandan çalışmaların sürdüğü Zerzevan Kalesi’nde bulunan bin 400 yıllık gizli geçidin ise 2016 yılında açılacağı bildirildi.

Kaynak: İHA