Metal Sektöründe 2014'Te 5 Bin 446 İş Kazası Oldu

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) "MESS Üyelerinde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri" araştırmasının sonuçlarına göre, geçen yıl 5 bin 446 iş kazası meydana geldi.

Metal sektöründe iş sağlığı ve güvenliği alanında genel durumu yansıtan ve 138 MESS üyesi iş yerinin katıldığı araştırmada, iş yerlerinde istihdam edilen mavi ve beyaz yakalı olmak üzere 122 bin çalışana ilişkin sonuçlar yer aldı.

Sonuçlara göre, geçen yıl 5 bin 446 iş kazası oldu ve 32 meslek hastalığı tespit edildi. Çalışanların yüzde 4,5'i iş kazasına maruz kalırken, erkek çalışanların yüzde 4,8'i, kadınların yüzde 1,1'i iş kazası geçirdi.

İş kazaları sonucunda yaklaşık 63 bin kayıp iş günü kaydedilirken, bölgelere göre dağılımda en fazla gün kaybı İstanbul bölgesinde gerçekleşti. İstanbul bölgesinde, kazalar sonucu oluşan kayıp iş günlerinin 9 bin 272'si ölçek dağılımına göre 500-999 arası çalışanın istihdam edildiği iş yerlerinde oldu.

SGK tarafından yayımlanan "İş Kazası ve Meslek Hastalığı İstatistikleri"nde AB standartları dikkate alınarak yapılan güncellemeye paralel olarak, MESS araştırmasında yapılan revizyon ile araştırma kitabında iş göremezlik sürelerine (gün) göre iş kazası geçiren çalışan sayılarına yer verildi.

Sınıflandırmada SGK veri yayınlama formatı göz önünde bulundurularak iş göremezlik sürelerinde "kaza günü çalışır", "kaza günü iş göremez", "2, 3, 4 ile 5 ve üzeri kayıp iş günü"yle sonuçlanan kazalar dikkate alındı. Buna göre geçen yılki 5 bin 446 iş kazasının yüzde 43'ünü 5 gün ve üzeri kayıp iş günüyle sonuçlanan kazalar, yüzde 24'ünü kaza günü çalışılan (iş göremezlik yok) kazalar oluşturdu.

- Kazalar en çok yaz aylarında oldu

İş kazalarının kazanın olduğu günlere göre dağılımında en çok kaza, perşembe (991) günleri meydana gelirken, bunu sırasıyla salı (910), cuma (909), çarşamba (864), pazartesi (860), cumartesi (632) ve pazar (280) günleri izledi. Saatlere göre dağılımda ise en çok kaza ikinci iş saatinde (842) gerçekleşirken, bunu 775 kazayla üçüncü saat izledi.

İş kazalarının meydana geldiği ay ve kayıp iş günü dağılımında, yoğunluğun haziran ayında ve 5 gün ve üzeri kayıpla sonuçlanan kazalarda olduğu görüldü. Mevsimsel dağılıma göre kazalar en çok yaz aylarında oldu. Haziran, temmuz ve ağustosta meydana gelen kazalar, toplam kazaların yüzde 26,7'sini oluşturarak ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 25,6 ile ilkbahar izledi.

- Kıdem arttıkça, iş kazası sayısı azaldı

İş yeri nezdindeki kıdeme göre dağılım incelendiğinde, kazazedelerin yüzde 26,8'inin 2-4 yıl kıdem aralığında yer aldığı görüldü. Bunu yüzde 19,5 ile 0-1,9 yıl kıdem aralığındaki kazazedeler izledi. Kıdem arttıkça iş kazası sayısının azaldığı, kayıp iş günü ortalamasının da arttığı belirlendi. En çok kazanın yaşandığı 2-4 yıl kıdem aralığındaki kazazedelerde kayıp iş günü ortalaması 8,81 iken, en az kazanın yaşandığı 20 ve üzeri kıdem aralığındaki kayıp iş günü ortalaması 16,57 oldu.

Öğrenim durumuna göre kazaların yüzde 50'si mesleki/teknik lise mezunları arasında yaşandı. İlkokul mezunlarında kazaların kayıp iş günü ortalaması 21,89 iken, mesleki/teknik lise mezunları arasındaki kayıp iş günü ortalamasının 9,54 olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA