Kütahya'da Lazerle Bel Fıtığı Ameliyatı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, lazerle bel fıtığı ameliyatı (Eepiduroskopi) uygulamasının başladığı bildirildi.

Kütahya'da Lazerle Bel Fıtığı Ameliyatı
İlk defa 4 hastaya uygulanan Epiduroskopi işlemine, DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Özkan ve Anesteziyoloji-Algoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tayfun Aydın, Hacettepe Üniversitesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Altan Şahin ve Balıkesir Üniversitesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Köroğlu’da katıldı.

DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji-Algoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tayfun Aydın, dünyada yaygınlaşan ve Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulanan Epiduroskopi yöntemi ile bel fıtığı tedavisinde başarılı sonuçlar alındığını söyledi.



Anesteziyoloji-Algoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tayfun Aydın, “Epiduroskopi; ucu her yöne kıvrılabilen bir endoskop kullanılarak epidural mesafeye bakmak demektir. Omurgamızın arkasında, yukarıdan aşağıya uzanan omurilik ve sinirlerimizin yer aldığı bir kanal bulunmaktadır. Bu kanal içindeki omurilik ve sinirlerin etrafı dura adı verilen güçlü bir zarla çevrilmiştir. Bu güçlü zarın dış kısmı epidural alan olarak isimlendirilir. Epiduroskopi, kuyruk sokumundan bir kateter ile girilerek bel fıtıklarına ve sinir sıkışmalarına müdahale etmeyi sağlayan bir yöntemdir. Epiduroskopun ucunda mikro-kamera, lazer portu ve enjeksiyon portu mevcuttur. Fleksible, yani ucu her yöne kıvrılabilen fiberoptik epiduroskop ile anatomik yapılar ayrıntılı olarak görüntülenerek video-kamera sistemi ile değerlendirilir, fıtıklara lazer uygulanarak, onların küçülmeleri sağlanır, yapışıklıkların mekanik olarak temizlenmesi sağlanır, sinir sıkışmaları düzeltilir ve ilaç enjeksiyonları yapılarak dokuların fizyolojik sağlıklarına tam olarak kavuşmaları sağlanır" dedi.

(EFE)
Kaynak: İHA