Hepatit Hastalıklarına Dikkat

Medical Park Elazığ Hastanesi İç Hastalıklar ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bünyamin Sarıtaş, Hepatit hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hepatit Hastalıklarına Dikkat
Hastane odasında açıklamalarda bulunan Medical Park Elazığ Hastanesi İç Hastalıklar ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bünyamin Sarıtaş, Hepatit A ile E besin ve su yoluyla bulaşırken B,C,D,G ise kanla temas veya cinsel temas yoluyla bulaştığını söyledi.

Hepatit’in tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara neden olacağını aktaran Uz. Dr. Sarıtaş, "Hepatit A genelde okul çağı çocuklarda görülür. Özellikle tuvalet hijyeni kötü olan yerlerde ve bu kişiler kontemli olmuş suyla ellerini yıkayan, sonrasında sabun kullanmayan, yiyecek ve içeceklere dokunarak ağız yoluyla bulaşır. Hepatit A hijyenik koşulları ve sağlık koşulları yetersiz, kötü olduğu toplumlarda daha sık görülür. Hepatit C ve D ise kan yoluyla ve cinsel temas gibi yollarla bulaşır, her ikisi de tedavi edilmezse kara ciğer sirozuna, kanserine yol açabilir. Hepatit B hastalığında da siroz olmadan kara ciğer kanseri olabilir. Bunların ortak bulaşma noktaları var. Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma şekli kesik veyahut açık yaralardan cinsel ilişki ile bulaşabilir. Özelikle gebelerden bebeklere bulaşma şeklinde görülebilir" dedi.

BÖLGEDE HEPATİT C YÜZDE 1, B İSE YÜZDE 7

Bölgede Hepatit hastalığının görülmesi konusunda bilgi veren Uz. Dr. Bünyamin Sarıtaş, "Hepatit C bölgemizde yüzde 1 civarında görülürken hepatit B ise yüzde 7 oranında görülmektedir. O yüzden Hepatit B bölgemiz olarak daha önemli bir sağlık problemi oluşturmaktadır. Bunda tabi ki risk altında olan kişiler var. Hepatit B’li anneden doğan bebekler, Hepatit B taşıyıcısı olup ailesiyle temas edenler, çok sayıda cinsel ilişkide olanlar, kan ve kan ürünleri kullananlar,damar içi ilaç kullananlar risk altındadır. Bunların yanı sıra hastayla temas da buluna sağlık personeli, toplu halde bulunan kişiler, okul, kreş, kışla, yurt, huzur evi, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme, diş çekimi gibi eylemlerde bulunan kişiler risk altında olanlardır" diye konuştu.

"GEBELER MUTLAKA HEPATİT B YÖNÜNDEN TARANMALI"

Hepatit B’den ve C’den korunmak için dikkat edilmesi gerekenler açıklayan Uz. Dr. Sarıtaş, "Korunmak için birinci şart aşı olmak. Ailede Hepatit B olan kişilerle ortak kullanılmaması gereken tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi malzemelerdir. Dövme veya piercing yaptıran kişiler de kullanılan aletlerin temizliğinden emin olmalı. Berberde kullanılmamış tıraş bıçağı veya steril edilmiş ustura kullanılması gerekiyor. Gebeler mutlaka Hepatit B yönünden taranmalı ve hepatit B’si olan gebeler mutlaka takip edilmeli ve doğumdan sonraki ilk 2 gün içerinde yeni doğan çocuğa Hepatit B aşısı ve hepatit B serumu yapılmalıdır. Hepatit B genelde sessiz bir enfeksiyon çoğunlukla herhangi bir belirti vermeden geçiriliyor. Kronikleştiği zamanda yine aynı şekildedir. Bazı kişilerde halsizlik kırgınlık gibi belirti verebilir ama çoğunlukla belli olmuyor. Dolayısıyla bunlarda taranma önemli özellikle ailede Hepatit B bulunan kişiler mutlaka taranmalıdır. Çünkü aile içi kişilerde farkında olmadan geçebiliyor" şeklinde konuştu.

Aile içerisinde aynı tabaktan yemek, aynı bardaktan su içmek gibi eylemlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Uz. Dr. Sarıtaş, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Hepatit B kişisi olanlar, kişisel eşyalarına dikkat ederlerse eğer diğer aile bireylerine geçmesi konusunda engel olmuş olurlar. Kronikleşmiş hastalarda ise takip ve tedavi önemlidir. Düzenli olarak altı ayda bir karaciğer testleri ve yılda bir olarak ultrason yapılmalıdır. Karaciğerdeki hasar saptanmalı ve sonrasında karaciğer hasar derecesine göre de tedavi verilmesi gerekir. Hepatit B de iğne tedavisi veya hap tedavisi uygulanabiliyor. Bu tedavi soncunda da yüz hepatit B’li den bir tanesi Hepatit B’yi atlatıp ilaçsız olarak takip edilebiliyor."
Kaynak: İHA