Gazeteci Yazar Oktay Akbal Vefat Etti

Akbal'ın cenazesi, 31 Ağustos Pazartesi günü Muğla Akyaka Mezarlığına defnedilecek

Öykücü, romancı, gazeteci ve yazar Oktay Akbal vefat etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından (TGC) Akbal'ın vefatı nedeniyle yayımlanan başsağlığı mesajında, TGC Yönetim Kurulu üyesi de olan Akbal'ın, ikamet ettiği Muğla Akyaka'da 92 yaşında vefat ettiği belirtildi. Akbal'ın cenazesi,  31 Ağustos Pazartesi günü Akyaka Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Akyaka Mezarlığına defnedilecek.

Oktay Akbal'ın yıllardır inatla gerçekleri dile getiren bir aydın ve gazeteci yazar olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Basın Şeref Kartı ve TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi, öykücü, romancı, gazeteci ve yazar Oktay Akbal'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türk öykücülüğünün kilometre taşlarından biri olan Oktay Akbal, çağdaşı yazarları da etkiledi. Edebiyata ve gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Akbal'ı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Yeri doldurulamayacak olan değerli üyemiz Akbal'ın ailesine, sevenlerine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz."

Basın Konseyinden yapılan açıklamada ise Akbal'ın vefat haberinden duyulan üzüntü dile getirilerek, ailesi, dostları ve sevenlerine sabır temennisinde bulunuldu.

- Oktay Akbal

20 Nisan 1923'te İstanbul'da doğan Akbal, mesleğe 1943'te Serveti Fünun Dergisi'nde başladı. Vatan Gazetesi'nde sanat yazıları ve kitap eleştirileri yayınlanan Akbal, aynı zamanda Milliyet, Barış ve Cumhuriyet gazetelerinde de yazdı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanlığı yapan Akbal, hikaye, roman, deneme, söyleşi, anı ve günceler de kaleme aldı. Akbal, "Suçumuz İnsan Olmak" adlı kitabıyla Türk Dil Kurumu 1958 Roman Ödülü" ve "Berber Aynası" ile de 1959 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandı. Öykülerinin pek çoğu yabancı dillere çevrilen usta kalem, TGC'nin Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri yarışmasında 1982-83 yıllarında iki kez güncel yazı dalında ödül kazandı.
Kaynak: AA