Cumhur’un başkanı 1. yılını doldurdu

Halkın oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, tam bir yıl önce bugün görevi devralmıştı. Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya’dan Beştepe Külliyesi’ne taşımak gibi bir çok ilke imza atan Erdoğan, geride kalan bir yılda 33 ülkeyi ve 47 ili ziyaret etti, 103 kanunu onayladı, 49 rektör atadı.

Cumhur’un başkanı 1. yılını doldurdu
Cumhur’un başkanı 1. yılını doldurdu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2007 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından, 10 Ağustos 2014'teki seçimi yüzde 52'lik oranla kazandı. “Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı” unvanını alan Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde, yabancı devlet ve hükümet başkanlarının da katıldığı törenle, görevi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devraldı.

103 yasa onayladı

Erdoğan'ın göreve gelmesinin ikinci ayında Cumhurbaşkanlığı makamı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne taşındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevinin ilk yılında, 103 kanunu onayladı. 49 rektör, 9 YÖK üyesi ve yüksek yargı organlarına üye ataması yaptı, üç hükümlünün de cezasını kaldırdı. 24 Ağustos'ta TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile yaptığı istişari görüşme sonrasında Anayasa'nın ilgili maddeleri uyarınca genel seçimin yenilenmesi kararı alan Erdoğan, Türk siyasi tarihine “Seçimin yenilenmesine karar veren ilk cumhurbaşkanı” olarak geçti.

158 bin 610 km yol katetti

Seçim sürecinde farklı bir profil çizeceğini, “Koşan, terleyen bir cumhurbaşkanı” olacağını belirten Erdoğan, bir yıllık görev süresinde 54 yurt içi, 36 yurt dışı seyahat gerçekleştirdi. Yurt içi seyahatleri boyunca 47 ile giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize ve Trabzon'u üçer, Gaziantep, Mardin ve Kars'ı ikişer kez ziyaret etti. Görevdeki ilk yılında 36 kez yurtdışına çıkan Erdoğan, 33 ülkeyi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıllık görev süresindeki yurtdışı seyahatlerinde toplam 158 bin 610 kilometrelik yol katetti. Bu mesafe, dünyanın çevresinde yaklaşık 4 tura denk geliyor.

Muhtarlar Beştepe'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevinin ilk yılında hayata geçen bir başka uygulama da “Muhtarlar Toplantısı” oldu. Bugüne kadar düzenlenen 10 toplantıya yaklaşık 4 bin muhtar katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hedefinin görev süresini dolana kadar Türkiye'deki yaklaşık 50 bin muhtarın tamamını Ankara'da konuk etmek olduğunu kaydetti.

Cumhur’un başkanı 1. yılını doldurduNevşin Mengü bu kez şoförleri aşağıladı