Söğüt Şenliklerinin Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, bu sene 734’üncüsü kutlanacak olan Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nin tarihi önemini anlattı.

Söğüt Şenliklerinin Güvenlik Toplantısı Yapıldı
Bilecik İl Özel İdare toplantı salonunda yapılan toplantıya Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcıları, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Bilecik POMEM Müdürü Saadettin Aksoy, Söğüt Kaymakamı Berkan Sönmezay, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halis Nalbant, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu katıldı.

Toplantıda kurum müdürlerine seslenen Vali Ahmet Hamdi Nayir, Söğüt şenliklerinin en kapsamlı ve en çok misafirin ağırlandığı ve şenliklerin bir devlet töreni olduğunu belirterek, "Ertuğrul Gazi büyüğümüz Domaniç’ten Söğüt’e geçtiklerinde, yazlıklarından kışlıklarına geçtiklerinde bir bayram olarak ilan ediyor. Ve bu bayramda şifalı pilavlar yapılıyor. 1281 yılında Ertuğrul Gazi dedemizin vefatından sonra bu adet devam ettirilmiş. Ertuğrul Gazi’nin bu adeti ’Ertuğrul Gazi’yi Anma’ adına devam ettirilmiştir. Dolayısıyla 734’üncü kutlama yılımız Ertuğrul Gazi’nin de vefatının 734’üncü yılı anlamına geliyor. Yani biz Ertuğrul Gazi’den sonraki kısmı sayıyoruz" dedi.

"BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERDEN BİRİDİR TARİHİMİZ"

Nayir, Söğüt şenliklerinin Ertuğrul Gazi’nin hayatı boyunca da devam eden şenlikler olarak da eski bir geleneğe sahip olduğunu ifade ederek “Bizi biz yapan değerlerden biridir tarihimiz. Tarihteki olaylar, tarihteki şahsiyetler ve onların yıl dönümü kutlamaları da bu açıdan önemlidir. Yalnızca Bilecik için değil, ülkemiz için, milletimiz için önemli bir olayın yıl dönümüdür. Dolayısıyla bunun hazırlıkları epeyce önceden başladı.

Söğüt ilçemizde Söğüt Kaymakamlığımız ve Söğüt Belediyesi olarak başlatıldı. Valilik olarak bizde buradaki çalışmaları başlatıyoruz. Ama bu büyük organizasyonun kamu kurum ve kuruluşlarının ilgilendiren ayağı da var. Dolayısıyla biz bugün burada diğer kamu kurum ve kuruluşlarına hangi görevler düşeceği hususunu değerlendireceğiz" dedi.

"BURADA BULUNAN TÜM KURUMLARA GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Söğüt şenlikleri denildiği zaman akla hemen bir emniyet , asayiş, güvenlik gibi hazırlıkların geldiğini, bunun böyle olmadığını, olayın çok boyutlu bir olay olduğunu ifade eden Nayir, "Bu çalışma içerisinde belediyelerimiz yer alıyor, milli eğitimimiz yer alıyor, sağlık teşkilatımız yer alıyor, gençlik spor teşkilatımız yer alıyor. Burada bulunan tüm kurumlara görevler düşüyor. Bu kadar geniş kapsamlı programında aksamadan yürütülebilmesi için her kurum bendeki görev önemli, önemli değil ayrımını yapmadan kendilerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmesi gerekiyor. Bugüne kadar da hep böyle oldu. Eğer on binleri bulan misafirlerimiz burada ağırlanıp, uğurlandıysa kamu kurum ve kuruluşlarına düşen görevler burada hakkıyla yerine getirildiği içindir. Bu şekilde icra edilegelen bir program olmuştur. Bu senede malumlarınız olduğu üzere Eylül ayının 11’inde başlayacak olan programımız 11-12-13 Eylül olarak devam edecek. Aslında bir gün öncesinde başlatıyoruz. Ayın 10’unda geçen sene başlattığımız bir program üniversitemizde bir sempozyum düzenliyoruz" diye konuştu.

“11 EYLÜL 2015 CUMA GÜNÜ TÖRENLER BAŞLIYOR”

11 Eylül 2015 Cuma günü törenlerin başladığı söyleyen Bilecik Valisi Nayir, “Törenler Türk büyükleri anıtına çelenk koyarak başlıyor. Ondan sonra halk oyunları gösterisi, Ertuğrul Gazi türbesini ziyaret ve şifalı pilav için kurban kesilmesi törenimiz var. Cuma günü Çelebi Mehmet Camii’nde büyüklerimiz adına Mevlid-i Şerif okunuyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl yine Cumartesi gününü değerli kılan Yörüklere ayırdık. Onların 12 Eylül 2015 Cumartesi günü Hükümet Konağı önünde karşılanması, Mehteran Bölüğü eşliğinde tören alanına yürünmesi, Ertuğrul Gazi dedemizin türbesini ziyaret, şifalı pilav ikramı ve ardından bugüne katılan Yörük, Türkmen devlet ve federasyonlarının tanıtılması ve gösterilerinin takibi ile devam edecek. Her sene olduğu gibi bu sene de cirit müsabakaları ve okçuluk gösterileri cumartesi günümüzü renklendirecek" dedi.

“TÖRENLERİN EN ÖNEMLİ GÜNÜ 13 EYLÜL 2015 PAZAR GÜNÜ”

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Söğüt şenlikleri olduğu akşam şenliklerin en anlamlı gecesi olarak Yörük çadırlarının ziyaret edilmesi ve onların yapacağı ikramları ve gösterileri orada gördüklerini söyledi.

Nayir, törenlere en ağırlık verdiğikleri kısmın 13 Eylül 2015 Pazar günü olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“En önemli gün devlet büyüklerimizi ağırlayacağımız gün. Bu kısımda da her yıl olduğu gibi türbe ziyareti, konuşmalar ve tören alanındaki gösteriler devam edip, şifalı pilav ikramıyla bitireceğimiz bir çalışma olacak. Bu kadar geniş kapsamlı programda daha demin de söylediğim gibi her kurum ve kuruluşlara düşen görevler var. Ve bugüne kadar da el birliği içerisinde hepimiz Bilecik’e yakışır şekilde Söğüt’e yakışır şekilde misafirperverliğimiz göstererek biraz mesai saatlerimizi zorlayıp kendi imkanlarımızı zorlayarak, bu yükü hep beraber kaldırıp hem tarihimize olan görevimizi yerine getireceğiz hem de ilimizin, ilçemizin misafirperverliğini en üst seviyede göstermiş olacağız.”

"HER BİR BİRİME GÖREV DÜŞTÜĞÜ İÇİN YEREL BASINIMIZA DA ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR"

Nayir, konuşmalarına son verirken, yerel basına da önemli görevlerin düştüğünü belirterek, "Bilecik’imizin, Söğüt’ümüzün ve tarihimizin tanıtımını yaparken meydana gelen aksaklıkların önceden bizi bilgilendirmesi veya o gün için bizimle iş birliği yaparak en azından buranın bir huzur içerisinde, birlik beraberlik içerisinde götürülmesinde eminim yerel basınımıza da önemli görevler düşüyor. Eminim ki bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu senede yardımlaşma ve dayanışmayla bu programı yürüteceğiz. Şenliklerde şu mesaj verilse, bu topraklar üzerinde yaşayan her bir insanımızın, her bir canlımızın bundan 734 yıl önce büyüğümüz olan Ertuğrul Gazi’nin torunları olarak ortak tarihimizin ve kültürümüz olduğu düşüncesiyle bir tören yapılmalıdır. Birlik ve beraberliğimiz burada bir kez daha huzurdandı. Bu toprakların sahibi olan bizlerin tarihimizden, kültürümüzden kopmadığı misafirperverliğimizle, gelenlerin de olgun davranışıyla buraya yakışır şekilde bu hizmeti hep beraber burada birlik ve beraberlik içerisinde bizimde katkılarımızla ortaya koymamız lazım" dedi.

Kaynak: İHA