Sıcaklarda Sıvı Tüketimi

Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, sıcak havalarda vücut sıvısının dengesini koruyabilmek için günde 1214 bardak sıvı tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, sıcak havalarda vücut sıvısının dengesini koruyabilmek için günde 12-14 bardak sıvı tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Özdemir, yaptığı açıklamada, suyun metabolizmanın dengesinin sağlanmasında ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında önemli rolü olduğunu söyledi.

Susuzluk hissinin olmaması durumunda bile her gün en az 12-14 bardak sıvı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir."

Özdemir, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Kaynak: AA