Kalp Ameliyatında 'Koltuk Altı' Yöntemi

Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsa Coşkun, kalp ameliyatlarının kas ve kemik kesmeden koltuk altından 6-7 santimlik bir kesiyle gerçekleştirilecek operasyonla çok daha rahat yapılabildiğini söyledi.

Kalp Ameliyatında 'Koltuk Altı' Yöntemi
‘Koltuk altı’ yönteminin göğüs açmadan ve hiçbir bir kemik kesmeden yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Coşkun, “Sağ koltuk altından meme çizgisine paralel 6 santimlik kesiyle kaburgalar arasından girilip kalp kulakçığı açılır ve kapakçığa ulaşılır. Bu yöntemde diğer klasik ameliyattaki sonuç alınmasına rağmen daha az riskli ve daha konforlu. Klasik ameliyatta göğüs 20-25 santim arasında açılıyor. Koltuk altı ameliyatta ise 6-7 santimlik bir kesi yapılıyor. Bu ameliyatın herhangi bir dezavantajı yok” dedi.

“ENFEKSİYON RİSKİ DÜŞÜK”

Koltuk altı ameliyatın avantajlarından bahseden Doç. Dr. Coşkun, “Hasta ameliyat sonrası erken dönem rahatlık yaşar. Yara yeri çabuk iyileşir. Enfeksiyon riski düşüktür. Hasta estetik olarak ve psikolojik yönden ameliyat olmamış gibidir. İstediği pozisyonda yatabilir. İstediği gibi öksürebilir, göğüsün açılma riski yoktur. Erken taburcu olur. Ameliyattan sonra günlük hayatına kendi otomobilini kullanarak dönebilir. Emniyet kemerini takabilir. Hasta göğsüne darbe gelmesinden korkmak zorunda değildir. Kollarını rahatça kullanabilir. Ameliyat yeri koltuk altında olduğu için görünmez. Kozmetiktir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. İsa Coşkun, koltuk altı yönteminin Mikral kapak tamiri ve değişimi, Aort kapağı değişimi, Triküspit kapak tamir ve değişimi, ASD (Atrial Septal Defekt) tamiri, VSD (Ventriküler Septal Defekt) tamiri, REDO (İkincil) ameliyatlarında uygulanabildiğini söyledi.



“KLİNİĞİMİZ GELİŞMİŞ VE TECRÜBELİ”

Koltuk altı ameliyat yöntemininin Adana’da sadece Ortadoğu Hastanesi’nde gerçekleştirilebildiğini kaydeden Doç. Dr. Coşkun, “Tabi kliniğimiz kalp ameliyatları konusunda gelişmiş ve tecrübeli bir klinik. Hem cerrahi hem yoğun bakım olarak çok ileri seviyede. Her türlü ameliyatı yapabilecek durumdayız. İnsanların artık bu ameliyat için İstanbul gibi başka illere gidip ameliyat olmalarına gerek yok” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA