Köyüne Kurduğu Fabrikayla 10 Kişiye İstihdam Sağlıyor

Bayburtlu girişimci, kendi köyüne oğluyla birlikte kurduğu fabrikayla 10 kişiye istihdam sağlıyor.

Köyüne Kurduğu Fabrikayla 10 Kişiye İstihdam Sağlıyor
Tüm dekoratif iç ve dış bina süslemelerinde kullanılan ve ısı yalıtımı için binalara uygulanan ‘Söve’ fabrikası Bayburt merkeze bağlı Gümüşsu köyünde ‘Baybfur Yapı-Söve’ ismiyle 2013 yılında Resul Kapı ve oğlu Furkan tarafından kuruldu.

Normal mesleği dış cephe kaplama ve sıvacılık olan Resul Kapı, Bayburt’ta yaptığı işlerde malzeme sıkıntısından dolayı böyle bir fabrika açmayı düşündüğünü ve oğlu Furkan’la birlikte detaylı bir araştırmanın ardından fabrikayı kurmaya karar verdiklerini belirtti.

Fabrika için uygun yer arayışına giren girişimci baba-oğul, kendi köylerinde bulunan atıl haldeki okul binasını Milli Eğitim Müdürlüğü’nden kiralayarak fabrikayı hizmete soktu. İlk yılında 3 çalışanla ayakta kalmaya çalışan işletme şimdilerde ise 10 kişiye istihdam olanağı sağlıyor.

Kış ayları sert geçen Bayburt’ta kısa süre önce doğal gaz kullanımına geçilmesi ve binalara yalıtım zorunluluğu doğması nedeniyle bu ürünün hemen her eve uygulanması gerektiğini belirten Kapı, yaptığı işin Bayburt için hem nokta hizmet olduğunu hem de köyde bulunan gençlere ekmek kapısı olduğunu ifade etti.

Fabrikanın kuruluş hikayesini anlatan Kapı, “Benim mesleğim normalde uygulayıcı dış cephe yalıtımcılığı. Bayburt’ta bu konuda malzeme eksikliği vardı. Mesleğim icabı bende bunu fark ettim. Çalışırken malzeme konusunda bir çok sıkıntı çektik. Sonra ne yapabiliriz diye düşündüm ve oğlum Furkan’la birlikte araştırıp böyle bir fabrika açmaya karar verdik. Daha sonra nereye açalım diye düşünürken köyümüzde eski atıl bir okul binası vardı. Bunu milli eğitimle de görüşüp kiralama yoluyla biraz tadilattan geçirip buraya açtık. Burada işçi olarak genellikle bu köyde yaşayan gençler çalışıyor. burada onlara da ekmek kapısı oluyor” dedi.

Fabrikayı kurarken herhangi bir proje desteği almadığını belirten Kapı, “Kendi çabalarımızla bu fabrikayı getirip köyümüze kurduk. Ama destek almayı düşünüyoruz. Şu an yer konusunda burası bize küçük gelmeye başladı.

Gittikçe hem çalışan sayımız hem ürünlerimizin depolanması anlamında büyüyoruz. Bu yüzden Organize Sanayi Sitesi’ne çıkmayı düşünüyoruz. Öyle bir çalışmamız var” ifadelerini kullandı.

Talep noktasında da bazı sıkıntılar yaşamalarına rağmen Bayburt’un bu konudaki ihtiyacına cevap verdiklerini dile getiren Kapı, “Bayburt küçük bir yer olduğu için işlerimize çok böyle talep var diyemeyiz. Ama bu konuda Bayburt’un ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Henüz dışarı açılmadık. Burada ürettiğimiz malzemelerle dış cephe yalıtımı yapıyoruz. Süs dekorasyon gibi inşaat işlerinde bu malzemeler kullanılıyor. Bayburt soğuk bir memleket olduğu için bu malzemenin aslında bu şehirde yaşayanlar için büyük faydası var. Evlerin cephesine bu malzemeyi monte ettiğiniz zaman hem eviniz güzel bir görünüme kavuşuyor. Hem de kış günlerinde yakıttan büyük oranda tasarruf etme imkanına kavuşuyorsunuz. 400 lira gelen doğalgaz faturası bu yalıtımı yaptırdığınız zaman 200 liraya kadar düşüyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA