İran, Çin İle Nükleer İşbirliğini Geliştirmek İstiyor

Tarafların İran'da inşa edilecek küçük santraller için yapılan görüşmelerde son aşamaya geldiği bildirildi

İSTANBUL - İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin Çin ile nükleer konuda işbirliğini geliştirmek istediğini söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, nükleer konuda görüşmeler yapmak için Çin'in başkenti Pekin'e giden Salihi, ülkesinin 5+1 ülkeleri ile vardığı nükleer anlaşma sonrasında iki ülke ilişkilerinin yeni bir aşamaya girdiğini ve ilişkilerin geleceğinin aydınlık olduğunu belirtti.

Salihi, İran'da inşa edilecek 100 megavatlık küçük santraller için Çinli yetkililerle görüşmeler yaptıklarını, bu ziyarette görüşmelerin son aşamasını gerçekleştireceklerini ve reaktörlerin inşası konusunda Çinli tarafla bir işbirliği anlaşması imzalanmasını umduğunu dile getirdi.

Çin ile Arak ağır su reaktörü konusundaki müzakerelerin Çin temaslarının önemli bir başlığı olacağını belirten Salihi, nükleer anlaşmada reaktörün yeniden tasarlanmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

Konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturulacağını ve asli rolü Çin'in üstleneceğini belirten Salihi, "Çin'in yanı sıra bu çalışma grubuna ABD'nin de katılımı var. Aynı şekilde diğer 5+1 ülkeleri ve Güney Kore gibi ülkeler de bu gruba katılabilir" dedi.

İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki müzakerelerde Avusturya'nın başkenti Viyana'da 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı. BMGK da nükleer müzakerelerde varılan nihai anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti.

Arak'taki ağır su reaktörü, nükleer görüşmelerde temel anlaşmazlık noktalarından birini oluşturuyordu. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri, atom bombası yapımında kullanılabilecek ölçüde plütonyum üretebileceği endişesiyle reaktörün kapatılmasını veya hafif su reaktörüne dönüştürülmesini talep ediyordu.
Kaynak: AA