Didim'deki Apollon Tapınağı'nın Yeni Bağlantısı Bulundu

Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı'nda yürütülen kazı çalışmalarında tapınakla bağlantısı olduğu tahmin edilen dev yapının temelleri bulundu.

Didim'deki Apollon Tapınağı'nın Yeni Bağlantısı Bulundu
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün kontrolünde Almanya'daki Halle Martin Luther Üniversitesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Milet Müze Müdürlüğünün koordinesinde devam eden kazıların başkanlığını yapan Prof. Dr. Helga Bumke, sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Bumke, kazıların Apollon Tapınağı'nın uzantısı 3 alanda devam ettiğini anımsatarak "Bunlardan bir tanesi, okulun bahçesinde devam eden kazı alanı, ikincisi Apollon Tapınağı'nın güneydoğu kısmında eski kilise olan ve şu anda cami olarak kullanılan alanda yürütülen kazı çalışmaları, onun dışında tapınağın önünden geçen yoldaki modern cadde üzerindeki alan" dedi.

-Yeni bulunan kutsal yapı

İki yıl önce caminin bahçesinde bulunan yapının temelleri üzerinde çalıştıklarını ve bu alanda büyük bir yapıya rastladıklarını kaydeden Bumke, ortaya çıkartılan yapının temel planlarına ulaşmak için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını vurguladı.

Prof.Dr. Bumke, şu bilgileri aktardı:

"Yeni bulunan yapı 2 metre genişliğinde ve büyük olasılıkla Apollon Tağınağı ile bağlantılı. Temelleri açığa çıkan bu ölçüdeki bu yapı, doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Bunun bir tapınak olduğunu nereden anlıyoruz. Ortaya çıkardığımız bu temelleri inceledikten sonra burada çok tipik bir plan özelliği ile karşılaştık. Kazı çalışmalarında bu dev yapıyı tesadüfen bulduk. Bundan sonra orada yeni buluntuların çıkma ihtimali çok yüksek. Aslına bakılacak olursa kutsal alanda tek bir tapınak olmaz. Yapılan kazılarda Apollon Tapınağı çıktığı için insanın kafasında böyle bir yargı oluşuyor. Genel olarak düşünecek olursanız Yunan kutsal alanlarında tek bir tapınak yok, bunu yazıtlardan da biliyorduk. Bu yapı çok güçlü olasılıkla Apollon Tapınağı'nın bağlantısıdır."

-"Didim daha da zenginleşecek"

Yeni buluntudan dolayı heyecanlandıklarını ifade eden Bumke, "Çalışmalar tabii ki bizi heyecanlandırıyor çünkü Didim hakkında daha çok şey öğrenmeye başladık. Özellikle Antik çağlardan kalan yazıtlarda bahsedilen ve anlatılanlar artık bu yeni buluntularla örtüşüyor. Didim'in buluntuları artık daha da zenginleşmekte. Bu açıdan heyecan verici" diye konuştu.

Prof. Dr. Bumke, kazıların hafta sonunda sona ereceğini ve açılan sondajların kapatılacağını, alanların eski hale getirileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA