Türk Kızılayı Tekirdağ'da Kan Bağışı Kampanyası Başlattı

Tekirdağ’da, Türk Kızılayı Tekirdağ Şube Başkanlığı ve Çorlu Kan Toplama Merkezi ortaklığında kan bağışı kampanyası başlatıldı.

Türk Kızılayı Tekirdağ'da Kan Bağışı Kampanyası Başlattı
Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa Tuğlalı Parkta konuşlanan Kan Bağışı TIR’ında, gönüllü vatandaşlardan kan alınıyor. Tekirdağ genelinde 2015 yılı içerisinde 28 bin 500 sağlıklı kişiden kan almayı amaçladıklarını söyleyen Kan Bağışı TIR’ı Ekip Doktoru Serpil Keskin, "Kan bağışında bulunmak için önce form dolduruyoruz. O formda kimlik bilgileri ve birtakım sorular var. Aldığımız kanlara Hepatit B, Hepatit C, Sifilis ve HIU testleri uyguluyoruz. Herkesin bir gün muhakkak kana ihtiyacı olur. O yüzden sağlıklıyken kan bağışında bulunmalıyız. Kan vermek için illaki afet olmasına gerek yok. Afet durumları haricinde de kan vermemiz gerekiyor. Bir sürü insan ameliyat oluyor onların kana ihtiyacı var, lösemili çocukların kana ihtiyacı var. O yüzden sağlıklıyken kan vermeliyiz. Sonuçta kan hücreleri günü geldiğinde ölüyor. Her sağlıklı vatandaşın kan bağışında bulunmalarını tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.

Kadınların erkeklere göre kan verme oranlarının düşük olduğunu söyleyen Keskin, "Bayanlar herhalde biraz korkuyor. Ayrıca bayanların erkeklere göre kansızlık değerleri yüksek. Kadınların bir kısmından da biz almıyoruz. Kan değerlerine bakıyoruz eğer düşükse aldığımız kan ona zarar verecek düzeydeyse almıyoruz. Ondan belki de kadınların kan verme oranı düşük olabilir" dedi.

Kaynak: İHA