MHP Samsun Milletvekili Edis Açıklaması

MHP Samsun Milletvekili Hüseyin Edis, 4,5G ihalesinin, ULAK tarafından yerli baz istasyonlarının üretimi tamamlanana kadar ertelenmesinin ülke çıkarlarına uygun olacağını söyledi.

Edis, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yarın 4,5 G ihalesi olarak adlandırılan IMT-Advanced ihalesinin yarın yapılmasının planlandığını anımsattı.

4,5G teknolojisine sahip bir şebekenin tüm Türkiye'yi kapsaması için yapılacak sadece baz istasyonu yatırımının yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağını, halihazırda 3 işletmecinin faaliyet gösterdiği düşünüldüğünde baz istasyonu için toplam 15 milyar dolar gibi bir yatırım yapılması gerekeceğini ifade eden Edis, "Bu da yurtdışına 15 milyar dolar transfer edilmesi anlamına gelecektir. Çekirdek şebeke ve diğer şebeke unsurları da dikkate alındığında 4,5G şebeke kurulumunun ülkemize maliyetinin 30 milyar doları bulabileceği hesaplanmaktadır" dedi.

Diğer taraftan Savunma Sanayii Müsteşarlığımızca koordine edilen ve yaklaşık 46,8 milyon dolar bütçe ayrılan ULAK projesi kapsamında Aselsan, Netaş ve Argela firmalarının 4,5G şebekelerde kullanılabilecek yerli baz istasyonu üretimi için çalıştığını, TÜBİTAK bünyesinde de benzer bir yerli baz istasyonu projesinin yürütüldüğü dile getiren Edis, şunları kaydetti:

"Mevcut durumda anılan yerli baz istasyonunun donanım kısmının üretiminin tamamlandığı, yazılım kısmının da geliştirilmesi ile 2016-2017 yılları arasında kullanıma hazır hale gelebileceği ifade edilmektedir. Ancak, ULAK'ın yerli baz istasyonu üretimi için gerekli olan 15 milyon dolara ihtiyacı bulunmaktadır. Yarınki ihale sonuçlansa dahi 4,5G hizmet sunumuna Nisan 2016'da başlanacaktır. Görüldüğü üzere ihalenin planlandığı gibi neticelenmesi halinde 4,5G hizmetlerinin sunumuna başlanması ile yerli baz istasyonunun üretilerek kullanıma hazır hale getirilmesi arasında uzun bir süre söz konusu değildir.

Yapılacak 4G ihalesi ile işletmecilerden 2,3 milyar avro gelir elde edilmesi beklenirken, ithal baz istasyonlarının maliyetinin 15 milyar dolar olacağı düşünüldüğünde, 4,5G ihalesinin ULAK tarafından yerli baz istasyonlarının üretimi tamamlanana kadar ertelenmesinin ülkemiz çıkarlarına uygun olacağı açıktır."

Kaynak: AA