100 Metrelik EXPO Kulesinin Seyir Terası Gökyüzünde Monte Edilecek

Antalya’da 23 Nisan 2016 tarihinde "Çiçek ve Çocuk" temasıyla kapılarını dünyaya açacak olan EXPO 2016 Antalya’da hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. 110 bin dönüm arazi üzerine kurulacak olan EXPO 2016 Antalya alanının en önemli simgelerinden biri olan ve zeminden yüksekliği 100,7 metre olan EXPO kulesinin inşası da tüm hızıyla devam ediyor.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ KULLANILACAK SİSTEMLE MONTE EDİLECEK

Kulenin inşasında ise Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir sistem kullanılacak. Seyir terası zeminde inşa edildikten sonra özel raylı bir sistemle kulenin tepesine monte edilecek. EXPO 2016 Antalya Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, kule inşasının Şubat 2016 sonunda tamamen bitmiş olacağını söyledi.



6 bin 326 metrekarelik alan üzerine EXPO alanının kuzey tarafında ana giriş kapısının güneyinde inşası devam eden kule, 2 bodrum kat, zemin kat ve üzerinde 17 kat olarak planlandı. Zemin altında 13,40 m, zemin üzerinde 100,7 m olmak üzere toplam 114.10 m yüksekliğinde bulunan yapının gövde çapı 10,40 m. Toplamda 3 adet asansörle tek seferde 63 kişinin çıkış yapabileceği kulenin yüzeyinin iç kısmı 20 yıl korumalı ipek mat boya ile boyanacak. Kule dış yüzeyi 67,50 kotuna kadar alüminyum kompozit panel cephe kaplama, 67,50 kotundan sonra çelik cephe konstrüksiyonu olacak.

8 bin 796 metrekareden oluşacak tek katlı kule altı yapısında ise bin 982 metrekarelik restoran ve 2 adet hediyelik eşya dükkanı hizmet verecek. Kulenin meydan döşeme kaplamasında çiçek motifli kompozisyon döşeme, geometrik motifli kompozisyon döşeme, granit, mermer ve traverten kullanılacak.

EXPO 2016 Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, alandaki çalışmaları yakından takip ediyor. Yapımına başlanan ve inşasının sonuna gelen basın ofisinde incelemelerde bulunan Haşmet Suiçmez, alandaki bitkilendirme çalışmalarının devam ettiğini, üst yapı çalışmalarında ise sona yaklaşıldığını söyledi.

Aralık 2015 itibarıyla kule hariç tüm üst yapı unsurlarının tamamlanacağını, Şubat 2016 sonunda ise kule yapımının bitmiş olacağını söyleyen Suiçmez, bugün itibarıyla 28 ülkenin katılıma olumlu görüş bildirdiğini bunun dışında da görüşmelerin sürdüğü 40’ın üzerinde ülke bulunduğunu kaydetti.

ÖNEMLİ OLAN NİTELİK

Ülke sayısından ziyade bu alanda nitelikli ülkeleri alanda görmek istediklerini ve bunun için çaba sarf ettiklerinin altını çizen Haşmet Suiçmez, bu alanda kendini kanıtlamış Japonya ve Çin gibi ülkelerle katılım anlaşması yapıldı. Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da da yetkin bildiğimiz bazı ülkelerin de da katılımcı ülkelerin arasına girmesi bizim için önemli" dedi.

TURİZM SEKTÖRÜYLE KOORDİNASYON

Alanın yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından bilinip tanınması için tur operatörleri, seyahat acenteleri, Antalya’daki tüm otelcilik sektörü temsilcilerinin de görüşlerini aldıklarını hatırlatan Haşmet Suiçmez, "Koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Gerek yurt dışında gereç yurt içinde kış ve yaz tatili kataloglarında yer almak istiyoruz. Evvelce ifade edilen 8 milyon ziyaretçinin yarısına yakının Antalya’ya gelecek yabancılardan teşkil edeceğini umuyoruz. Bunun dışında yalnız EXPO için gelecek ziyaretçilerimiz olacak. EXPO’nun ilerde kültür turları ve kongre turizmine ciddi katkı sağlayacağını umuyorum" dedi.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Alanda çok ciddi cazibe merkezleri olacağını ve Türkiye’de bugüne kadar yapılan en büyük su ve ışık gösterisi sisteminin kurulacağını ifade eden Haşmet Suiçmez, "Bunun yanında bitki heykellerinden oluşan 15 bin metrekarelik çok büyük bir alan olacak,tarım ve biyoçeşitlilik müzemiz tarımın kökenini ve tarımın bu topraklarda nasıl bir yer teşkil ettiğini teknolojik unsurlarla tanıtacak, teknoloji merkezimiz birçok ziyaretçimizin alana gelmesini sağlayacak , kültürel aktivitelerin konserlerin sanatçıların ve ülke günlerinin da alana çok sayıda ziyaretçi çekeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA