YTB'nin Türk Dili Burs Programı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) bu yıl ilk kez hayata geçirdiği Türk Dili Burs Programı'na katılan diplomat, akademisyen, kamu görevlisi ve bürokratlardan oluşan 14 kişi mezun olarak sertifikalarını aldı.

YTB'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Üniversitesinde 9 ay süren Türkçe dil eğitiminin ardından başarıyla mezun olan 14 kursiyer, sertifikalarını YTB Başkanı Kudret Bülbül'den aldı.

Ülkelerinde diplomat, akademisyen, kamu görevlisi ve bürokrat olarak görev yapan kursiyerlerden Kamerun Dışişleri Bakanlığı personeli Jeam Emile Nobola, Kamerun'un Dışişleri Bakanlığının Türkçe bilen ilk diplomatı oldu. Türkiye'de kaldığı süre boyunca çay tiryakisi olduğunu, günde 10 bardak çay içtiğini söyleyen Nobola, Türk kültürünü tanıdığı ve Türkçe öğrendiği için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Nobola, Türkçe derslerinin yanı sıra Türkçesini geliştirmek için 9 ay boyunca her gün radyoda ve televizyonda Türkçe haberleri takip ettiğini ayrıca kaldığı binadaki komşularıyla sürekli Türkçe konuştuğunu anlattı. Kamerun'da çok fazla Türk iş adamı olmasına rağmen bürokrat ve memurların Türkçe bilmediğine dikkati çeken Nobola, Kamerun'da yaşayan Türklerle Fransızca ve İngilizce iletişim sağlandığını, kendisinin Türkçe öğrenmesiyle Kamerun'da Türklerle iletişimin artık Türkçe kurulacağını söyledi.

Türkiye'de kaldığı süre boyunca dinlediği müzikler, izlediği filmler ve okuduğu Türkçe kitaplar sayesinde Türkçesini geliştirme fırsatı bulduğunu ifade eden Nobola, "Ülkeme dönünce çalıştığım birimdeki mesai arkadaşlarıma da Türkçe öğreteceğim" diye konuştu.

Kaynak: AA