Turgutlu Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Açıklaması

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Faruk Aydın, salçalık biberin fiyatının çok düşük seyrettiğini belirterek, üreticilerin mağdur olmaması için bu üründe taban fiyatını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıklamasını istedi.

Turgutlu Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Açıklaması
Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, salçalık biber deposu olarak bilinen Ahmetli'de, 4 bin dekarlık alanda 12 bin ton salçalık kırmızı biber ekiminin yapıldığını, hasadın ise 10 gündür devam ettiğini belirtti.

Salçalık biberi Turgutlu'dan Türkiye'nin her tarafına gönderdiklerini anlatan Aydın, ağırlıklı olarak salça fabrikalarından talep olduğunu, alımların ise yaklaşık 1,5 ay sürdüğünü ifade etti.

Ege Bölgesi'nde pamuktan sonra en fazla ekilen ürünlerden birinin salçalık biber olduğuna işaret eden Aydın, fiyatın düşük olmasının çiftçileri kaygılandırdığını söyledi.

Aydın, salçalık biberin kilosunun 50 kuruşa alıcı bulduğunu ancak bu miktarın yeterli olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Tabii ki emtia girdileri ve işçi maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle tarım şu an en kötü yılını yaşıyor. Biberin fiyatı çok düşük. Çiftçinin zorda kalmasının başlıca sorumluları çiftçinin ürününü ucuza kapatmak isteyen fabrikalar ve firma sahipleridir. Ekim yapılmadığı müddetçe, ürünlerimizin fiyatları açıklanmadığı müddetçe böyle bir vahim durumda tarım devam etmekte. Fiyatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıklaması çiftçiyi zordan kurtaracaktır. Aksi takdirde çiftçi firma ve fabrika sahiplerinin eline kalacak, ürünleri para etmeyecek ve sıkıntıları da bitmeyecektir."

Aydın, salçalık biber üreticilerinin mutlu olabilmesi ve 'para kazandım' diyebilmesi için fiyatların en az 80 kuruş ile 1 lira arasında olması gerektiğini savundu.

Kaynak: AA